10 millió 4 ezren élnek Magyarországon a KSH szerint

2010.08.24. 10:33

A népességfogyás 2009 hasonló időszakához képest alig változott, így Magyarország lakossága továbbra is fogy, jalenleg a KSH adatai szerint 10 millió 4 ezer magyar él itt. Idén eddig 13 százalékkal kevesebb házasságot kötöttek, mint taval az első fél évben.

Az év első felében a természetes fogyás csaknem hasonló mértékű volt, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A nemzetközi vándorlást is figyelembe véve a magyarországi népesség lélekszáma június végén 10 millió 4 ezer volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előzetes adatok szerint összesen 45 128 gyermek született, ami 4,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Emellett viszont a halálozások száma 64 683 volt, ami szintén 3,2 százalékos csökkenést jelent.

A születések és halálozások száma valamennyi régióban csökkent, mértéküket tekintve azonban voltak eltérések. A legjelentősebb csökkenés a születések számában Észak-Alföldön (8,2 százalék) és Észak-Magyarországon (6,8 százalék) mutatkozott. Utóbbi régióban emellett a halálozások számának mérséklődése is a legnagyobb volt (4,4 százalék).

Mind a születések, mind a halálozások számában a nyugat-dunántúli régióban volt a legkisebb a csökkenés. Itt a születések aránya 1,1 százalékkal csökkent, de a halálozások száma is csupán 1,3 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mindezek miatt - a KSH felmérése szerint - 2010 első félévében a régiók közül Észak- és Dél-Alföldön növekedett, Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon jelentősen mérséklődött a természetes fogyás mértéke, Észak-Magyarországon pedig az előző évivel közel azonos volt.

A házasságkötések száma továbbra is csökkenő tendenciát mutat. 2010 első félévében 14 423 házasságot kötöttek, amely csaknem 13 százalékkal kevesebb, mint 2009 azonos időszakában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK