Csődbizottságot rendel a BKV mellé a kormány

Vágólapra másolva!
Háromtagú csődbizottságot állít fel a BKV pénzügyi helyzetének rendezésére a kormány, amelyet Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára vezet majd. A kormány a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint az új fővárosi vezetéssel fog tárgyalni a BKV jövőjéről. A Főpolgármesteri Hivatal szerint viszont csak akkor kerül csődhelyzetbe a BKV, ha a kormány cserben hagyja. A közlekedési vállalat tavaly 23 milliárd forintos veszteséget termelt.
Vágólapra másolva!

A kormány csődbizottság felállításáról döntött a BKV csődközeli állapota miatt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tárca közleménye szerint "a csődközeli állapotba került a BKV, tulajdonosa, a Fővárosi Önkormányzat nem tud úrrá lenni a végkielégítési és korrupciós botrányokban is érintett közlekedési cég tarthatatlan pénzügyi helyzetén", ezért úgy döntött, hogy a közlekedési cég rendbetételére háromtagú csődbizottságot alapít.

A bizottságot az NGM államháztartásért felelős államtitkára, dr. Naszvadi György vezeti majd. A BKV jövőjéről és a pénzügyi mentőcsomagról a kormány már az új városvezetéssel kíván tárgyalni - áll a közleményben.

A közvélemény-kutatások szerint nagyon valószínű, hogy az októberi önkormányzati választás után a Fidesz vezeti majd a fővárost, a főpolgármester pedig Tarlós István lesz. A BKV évek óta hatalmas veszteségeket termel, 2009-ben ez 23 milliárd forintra rúgott. Emiatt már több alkalommal szorult állami pénzügyi segítségre.

Demszky Gábor főpolgármester július végén levelet írt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, amelyben azt írja, októberben veszélybe kerülhet a BKV fizetőképessége, ha az Orbán-kormány nem fizeti ki a Bajnai-kabinet által 2009 decemberben vállalt támogatást. Arról állapodott meg a Bajnai-kormány és Budapest vezetése, hogy 2010-ben 17,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap a közlekedési vállalat. A BKV szerint a megállapodás értelmében július 15-ig meg kellett volna kapnia a támogatást a 7,4 milliárd forintos harmadik, utolsó részletet, ami még nem történt meg.

Csődhelyzet akkor lenne, ha a kormány nem tartaná be a BKV-finanszírozásáról kötött kormány-főváros szerződést - reagált a csődbizottság felállítására a Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodája. Ezért a kormány szerdai bejelentését "a városvezetés úgy értelmezi, hogy a választások utánra halasztva ugyan, de teljesíteni kívánják a szerződésben foglaltakat" - közölték. Egyben felkérik a BKV menedzsmentjét, hogy dolgozzon ki, és terjesszen az újonnan megalakuló közgyűlés elé egy forgatókönyvet a késedelmes szerződésteljesítés miatt.