Előre figyelmeztették a támadásra az afganisztáni magyar konvojt

Vágólapra másolva!
Az Afganisztánban hétfőn megtámadott magyar konvoj tudott arról, hogy fegyveresek lehetnek az út mentén, indulás előtt ugyanis figyelmeztették őket - mondta el a támadás egyik sérültje egy vasárnapi sajtótájékoztatón. Az orvosnő ezután egy óriási robbanásra emlékszik.
Vágólapra másolva!

A magyar konvoj hétfőn hajnalban indult el a táborból, majd röviddel az elindulás után rádión kaptak egy üzenetet, hogy fegyveresek vannak az út mellett. Ilyenkor a szabály szerint gyorsítani kell a gépjárművekkel. Egy nagy robbanásra emlékszem, majd utána pár másodpercig nem tudtam, mi történt - mondta vasárnap Kecskeméten, sajótájékoztatón az egy katona halálával végződő afganisztáni támadásról az egyik sérült, Dani Fruzsina orvos. Az orvosnő azzal a géppel érkezett Kecskemétre, amely a hétfői támadásban elhunyt katona hamvait is hazaszállította.

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport Mazar-e Sharifba tartó, hazautazó állományának konvoját hétfőn támadták meg. Pappné Ábrahám Judit életét vesztette. Egy zászlós életveszélyesen megsérült, őt már itthon, a Honvédkórházban ápolják. Rajta kívül Dani Fruzsina orvos főhadnagy, szerződéses katona is súlyosan megsérült a repeszektől, de azonnal megkezdte sebesült bajtársai ellátását. A harmadik sérült egy szakaszvezető, aki szintén nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Ő még Afganisztánban marad.

Dani Fruzsina szerint amikor a robbanás után magához tért, észrevette, hogy mellette két társa súlyosan megsérült. Megpróbálta megvizsgálni őket, hogy mi történt velük, és annyit tudott megállapítani, hogy mind a ketten nagyon-nagyon súlyosan megsérültek a fejükön. Mivel szűkös volt a hely, nem fért igazán hozzájuk - számolt be a történtekről. Amit a helyszínen meg lehetett tenni, megtettem - tette hozzá.

A gépjármű folyamatosan mozgásban volt. Öten ültek benne: elöl a gépkocsivezető és a parancsnok, hátul pedig hárman. Egyedül a gépjármű vezetője nem szenvedett sérülést - idézte fel. Dani Fruzsina kezét repeszdarabok által okozott sérülések borították, hüvelykujja műanyag rögzítőkötésben volt. Elmondta, hogy több repeszdarab van a testében, melyeket a következő hetekben távolítanak el.

Az orvos a sajtótájékoztatón hálával emlékezett a gépkocsivezetőre, illetve a gépkocsiparancsnokra: szerinte az ő lélekjelenlétüknek köszönhető, hogy el tudták hagyni a veszélyes zónát. Dani Fruzsina felidézte azt is, hogy a helyszíni ellátás után visszaszállították a magyar táborba, melynek területén egy előretolt amerikai sebészeti egység működik. Ide vitték a sérülteket, majd másnap átszállították őket a német tábori kórházba. Mindkét helyen az ott szolgálatot teljesítő magyar orvosok kezelték a sebesülteket.

Az elhunyt katona hamvait a kecskeméti reptéren katonai tiszteletadással várták. Erről bővebben ebben a cikkben olvashat.