Megúszta a börtönt a kamerás toll miatt megvádolt férfi

Vágólapra másolva!
Felmentették azt a férfit, akit egy Kínából rendelt kamerás toll miatt haditechnikai eszközzel való visszaéléssel vádoltak meg. A férfi a bíróságon azt mondta, nem gondolta, hogy veszélyes dolgot rendel. Nem kapott büntetést egy másik férfi sem, akit egy kamerás nyakkendő miatt vádoltak meg.
Vágólapra másolva!

Megszüntette az eljárást a Főváros Bíróság kedden annak a fiatalembernek az ügyében, aki egy pár ezer forint értékű, kamerával felszerelt tollat vásárolt az interneten, és ezért a Fővárosi Főügyészség haditechnikai eszközzel való visszaéléssel vádolta meg. A fiatalembert még januárban hallgatta ki a rendőrség, miután a vám- és pénzügyőrség (VPOP) lefoglalta a Kínából rendelt kamerás tollat. Az eljárás során idézett szakértői vélemény szerint a toll egy 2004-es kormányrendelet alapján haditechnikai eszköznek minősül.

A férfi a tárgyaláson azt mondta, egy ismerőse kérésére rendelte a tollat. A tárgyalás előtt az [origo]-nak azt mondta, nem gondolta, hogy ez egy ilyen veszélyes dolog. Az ügyész arra hivatkozva állt el a vádtól, hogy a tollat a vádlott nem kereskedelmi célra szánta. A fiatalember még így is jogszabályt sértett, ugyanis a haditechnikai eszköznek minősülő tárgyak engedélykötelesek, így a tollat átadták a VPOP-nek.

A férfi ügyvédje szerint a vád érdekes, mert e szerint egy a virágcserépben elrejtett kamerás mobil is titkosszolgálati eszköznek minősül. Az ügyvéd szerint védence akár 2-8 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatott volna, ha az ügyész nem ejti a vádat.

Kedd délután egy másik, hasonló üggyel is foglalkozott a Fővárosi Bíróság: egy férfit azért vádoltak meg haditechnikai eszközzel való visszaéléssel, mert kamerával ellátott nyakkendőket rendelt az interneten. Az ügyész nála már előzetesen a vád ejtését indítványozta, szintén arra hivatkozva, hogy nem kereskedett a nyakkendővel.