Alapos érveket vár a földmoratórium meghosszabbításához az EU

Vágólapra másolva!
Az intézkedés szükségességét bizonyító részletes érvekkel kell alátámasztania Magyarországnak a földmoratórium meghosszabbítására vonatkozó kérelmét ahhoz, hogy az Európai Unió jóváhagyja - jelentette be szerdán Brüsszelben az EU vidékfejlesztési biztosának szóvivője.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság (EB) tüzetesen meg fogja vizsgálni a magyar kérést, amint kézhez vette a külföldiek földvásárlási moratóriumának meghosszabbítását kérvényező magyar beadványt, de a bizottság szívesebben veszi a tartós, hosszú távú megoldások keresését, mint pusztán ideiglenes lépések hosszabbítgatását - nyilatkozta szerdán az MTI-nek Roger Waite, az Európai Bizottság vidékfejlesztési biztosának szóvivője. Waite azt mondta, az Európai Bizottság egyebek között annak igazolását várja Magyarországtól, hogy a meghosszabbítás elmaradása súlyos zavarokat okozhat az ágazatban.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán jelentette be, hogy a kormány elfogadta azt a részletes indoklást, amelynek alapján Magyarország kéri a moratórium kitolását. A miniszter a magyar kormány legfontosabb érveként említette, hogy Magyarországon a földárak nem érik el a nyugat-európai szintet, azoknak fele-harmada a belföldi földár.

A csatlakozási szerződés rendelkezései alapján Magyarország kérheti a 2011. április 30-án lejáró földmoratórium meghosszabbítását további három évvel. Az EB vidékfejlesztési biztosának szóvivője szerdán azt mondta azt MTI-nek, hogy egyelőre nem érkezett meg a magyar beadvány Brüsszelbe, de más tagországtól sem kaptak még hivatalosan hasonló jellegű kérést.

Az Európai Bizottság szerint a külföldi jelenlét a tagországok agrárszektorában hozzájárul a vidék és a mezőgazdaság kiegyensúlyozott, arányos fejlesztéséhez - ismertette az EB álláspontját Roger Wait. A szóvivő szerint a földvásárlás tilalmán kívül a tagországok rendelkezésére állnak az uniós joggal összeillő más lehetőségek is, amiket ki lehetne használni.