Szerdától már büntetik a dohányzást az aluljárókban

Vágólapra másolva!
Szerdától akár fel is jelenthetik és 30 ezer forintra bírságolhatják meg azt, aki rágyújt a fővárosi aluljárókban. Térfigyelő kamerákkal és a közterület-felügyelőknél lévő minikamerákkal is figyelik, ki gyújt rá ezeken a helyeken.
Vágólapra másolva!

Szabó Mihály, a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója szerint a főváros uniós tendenciát követ, az aluljárókban bevezetett dohányzási tilalom pedig beleillik abba a koncepcióba, amelyet a játszóterekkel kezdtek, és valószínűleg újabb helyszíneken folytatnak. A tilalom megszegőit 30 ezer forintig terjedő pénzbírság fenyegeti.

A felügyelők az aluljárókban elhelyezett csaknem 300 kamera képei alapján tudják bizonyítani igazukat szükség esetén. A felvételek a központjukba és a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz is befutnak, emellett több felügyelő minikamerát visz magával az ellenőrzésekre. Szabó Mihály szerint a hajléktalanok ügyében nehéz bármit lépni, ez túl van a hatáskörükön. Ha nem fizetnek bírságot, feljelentik őket, de mást nem tehetnek - tette hozzá.

Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó szóvivője azt mondta: az FKF feladata a tájékoztató táblák kihelyezése volt. Emellett a lenti szemetesekről leszerelték a csikktartókat és átmeneti edényeket helyeztek el az aluljárók bejáratánál. Ezeket közbeszerzés után olyan csikktartókra cserélik, amelyek illeszkednek a városarculathoz - tette hozzá a szóvivő.

69 fővárosi és 3 BKV-s kezelésű, vagyis összesen 72 aluljáróban él a dohányzási tilalom, míg a kerületi, illetve más tulajdonú aluljárókra vonatkozóan ajánlást fogalmaznak meg. A dohányzási tilalmat később a BKV megállóira is kiterjeszthetik. (A tilalom elrendeléséről korábbi cikkünkben, itt olvashat részletesen, itt pedig egy riportot talál arról, hogyan fogadták a járókelők a tiltást.