Ügyvédje szerint ártatlan az MNV őrizetbe vett korábbi főnöke

Vágólapra másolva!
Védője szerint Tátrai Miklós, az MNV Zrt. korábbi vezérigazgatója nem követett el szabálytalanságot, amikor aláírta a sukorói telekcsere szerződését, mert nem volt tudomása arról, hogy az értékbecslés rossz. Az ügyvéd szerint Tátrai őrizetbe vétele indokolatlan, hiszen az ügyben már mindenkit kihallgattak.
Vágólapra másolva!

Tátrai Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) korábbi vezérigazgatójának nem volt tudomása arról, hogy a sukorói telekcsere első szakértői véleménye rossz - mondta az MTI-nek Zámbó Gyula ügyvéd, a sukorói földcsere-ügy miatt őrizetbe vett Tátrai jogi képviselője. Az ügyvéd szerint sem a vezérigazgató, sem az MNV munkatársai nem követtek el szabálytalanságot.

Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot, az MNV volt értékesítési igazgatóját kedden vették őrizetbe a Sukoró-ügy kapcsán, amelynek során a gyanú szerint egy, a magyar állam és egy magánszemély tulajdonában lévő földterület cseréje következtében 1,3 milliárd forintos kár érheti az államot. A két vezetőt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják. Zámbó szerint az ingatlanokról készült egy másik dokumentum, amely más értékeket mutat, mit az az értékbecslés, amire az ügyészség hivatkozik.

A gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen panasszal éltek, az utóbbi ellen azért, mert az őrizetbe vételnek semmiféle törvényi előfeltétele nem áll fenn. Az ügyészség az eljárás meghiúsításának, vagy megnehezítésének lehetőségére hivatkozott, de az ügyvéd szerint ez nevetséges egy másfél éve folyó eljárásban. Minden olyan embert kihallgattak már, akinek érdemi tudomása lehet erről az ügyről - mondta Zámbó Gyula, aki szerint az ügyészség indítványt tesz az előzetes letartóztatásra, amiről csütörtökön várható döntés.

A Központi Nyomozó Főügyészség keddi közlemény szerint az érintett albertirsai és pilisi ingatlanok összértéke mintegy 193,8 millió forint. Ezzel szemben a csereszerződésben ezeket összesen 787,4 millió forint értékben számították be. A csereszerződésben megjelölt és az ügyben kirendelt szakértő által meghatározott érték különbsége 593,5 millió forint. A csereszerződésben a sukorói területek 734,3 millió forinttal alulértékeltek, míg az albertirsai és a pilisi ingatlanok 593,5 millió forinttal túlértékeltek voltak. Az ügyészség szerint összesen 1 milliárd 327,8 millió forint értékkülönbség állapítható meg.

A birtokában lévő iratokra hivatkozva Budai Gyula miniszterelnöki megbízott azt vélelmezi, hogy Tátrai Miklós és Császy Zsolt gyanúsítotti kihallgatása csak a jéghegy csúcsa. Budai szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a gyanúsítottak köre tovább bővülhet a Tátrai Miklós és Császy Zsolt felett elhelyezkedő, illetve nekik utasítást adó politikai elitből, "akár volt miniszterelnökökből, akár volt kormánytagokból".