Vágólapra másolva!
Kizárható a bulvársajtóban korábban felvetett homoszexuális vonal, de továbbra sem egyértelmű a gyilkosság indítéka az alsóörsi lövöldözés ügyében - közölte csütörtökön az ügyészség, amely a nyomozás jelenlegi állásáról számolt be. Az ügyet hamarosan le kell zárni, mert bebizonyosodott, hogy az a férfi az elkövető, aki öngyilkos lett. A svájci-magyar lövöldöző számítógépéről azonban még kiderülhet, miért gyilkolt a támadó.
Vágólapra másolva!

Semmilyen kapcsolat nem volt feltárható az alsóörsi gyilkosság áldozatai és elkövetője között - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség, amelynek szóvivője csütörtökön adott tájékoztatást a nyomozás fejleményeiről. Fazekas Géza szerint mostanra teljesen kizárható a bulvárújságok által felvetett "homoszexuális vonal" az augusztus 4-ei lövöldözés indítékai közül, mivel ezt a nyomozók "alaposan körüljárták". A svájci-magyar elkövető és az agyonlőtt rendőr közötti viszonyt ennek ellenére tovább vizsgálják.

Az ügyészség szóvivője szerint különleges helyzetben vannak a nyomozók, eljárásjogi szempontból ugyanis az elkövető halála miatt a hatóságoknak meg kell szüntetniük az eljárást. Az ügyben az eljárás vége biztosan megszüntető határozat lesz, egyelőre azonban a rendőrséggel együttműködve "elkövetnek minden lehetséges nyomozati lépést", hogy ne legyen több elvarratlan szál.

Farkas Géza elmondta: az ügyben készített szakvélemények egy része, a DNS és a lőfegyver szakértői elemzése már elkészült. Az eljárás eddigi adatai alapján egyértelműen megállapítható, hogy a gyilkosságot az a svájci-magyar kettős állampolgárságú férfi követte el, aki később öngyilkos lett. A gyilkosság helyszínén talált tizenhárom töltényhüvely abból a gépkarabélyból származik, amelyet az ő gépkocsijában találtak, a töltényhüvelyek pedig, amelyeket az elkövető holtteste mellett találtak, szintén az ő pisztolyából származnak. Mind a gépkarabélyon, mind a maroklőfegyveren található DNS-maradványok megegyeznek az elkövető DNS-ével.

Mivel az elkövető svájci-magyar kettős állampolgár volt, a magyar hatóságok nemzetközi jogsegélyt kértek a svájci hatóságoktól. Az elkövető baseli lakásán a svájci kollégáik házkutatást tartottak, több számítástechnikai eszközt és elektronikus adathordozót lefoglaltak. Ezeket átadták a magyar hatóságoknak, akik a vizsgálatot szakértők bevonásával végzik. Jelenleg még folyik az adatgyűjtés, illetve a szakértői vizsgálatok, de továbbra sem lehet tudni, mi volt a gyilkosság indítéka.

Az ügyészség szóvivője azt is elmondta, hogy a megölt rendőr által igazoltatott gépkocsi utasai teljesen vétlen áldozatai az esetnek, csak "rosszkor voltak rossz helyen". Ezt az is alátámasztja, hogy miközben a sértett rendőrt öt találat érte, addig az autóban ülő áldozat csupán egyetlen, de halálos lövést kapott - tette hozzá.

Augusztus 4-én a 29 éves G. János főtörzsőrmester egy rendészeti szakközépiskolás tanulóval látott el közúti ellenőrző feladatot Alsóörsön, amikor rutinigazoltatás céljából megállítottak egy személygépkocsit, amelyben öten utaztak. Az intézkedés közben többször rálőttek a rendőrre, ennek következtében ő és az autóban ülő 21 éves főiskolás meghalt, egy 25 éves férfi pedig súlyosan megsérült.

A nyomozás során állampolgári bejelentés alapján Alsóörs határában találták meg a lövöldözéssel összefüggésben keresett sötétlila, svájci rendszámú Skoda Octavia gépkocsit. A gépkocsi közelében egy holttestre bukkantak, a férfi halálát a jobb halánték táján, közvetlen közelről leadott lövés okozta. Az idegenkezűséget már korábban is kizárták.