Parkolási amnesztiát ígér a Jobbik Budapesten

Vágólapra másolva!
A folyamatban lévő parkolási ügyek leállítását, a kiszabott bírságok elengedését ígérte csütörtökön megválasztása esetére Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje. Staudt azt mondta: szerinte Budapesten nem annyira vészes a helyzet, hogy szükség legyen olyan "közrendvédelmi telepekre", mint amilyenekről Szegedi Csanád jobbikos EP-képviselő beszélt szerdán.
Vágólapra másolva!

Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje csütörtökön azt mondta: megteremtené a már kiszabott, de be nem fizetett parkolási bírságok elengedésének jogi feltételeit Budapesten. Azt ígérte: azon lesz, hogy a Budapesten folyamatban lévő parkolási ügyeket leállítsák, és bár így számtalan jogos büntetés válna semmissé, a szerinte jelenleg "maffiamódszerekkel" működtetett fővárosi parkolási rendszer helyett tiszta viszonyokra, így például egy központosított, önkormányzati tulajdonú parkolási társaságra van szerinte szükség.

Ezután a közlekedésből befolyó összeget - köztük a parkolási díjakat - a közösségi közlekedés fejlesztésére és új parkolóhelyek létesítésére fordítanák - ismertette terveit Staudt Gábor. A Jobbik főpolgármester-jelöltje beszélt arról is, hogy pártja elképzelése szerint néhány kiemelt körzet, például a budai Vár és a Margitsziget kivételével az óránkénti parkolási díj nem haladhatná meg egy BKV-jegy árát.

Staudt Gábor közölte: péntekig leadja a főpolgármester-jelöltséghez szükséges számú - 28 150 - ajánlószelvényt; ehhez legfeljebb 1-2 ezer cédula hiányzik szerinte.

Szegedi Csanád, a Jobbik európai parlamenti képviselője szerdán közölte, hogy pártja az általa "cigánykérdésnek" nevezett probléma rövid távú megoldása érdekében úgynevezett közrendvédelmi telepekre zárná a közrendet veszélyeztetőket. A Jobbik elsőként Miskolcon szeretne létrehozni egy kettős kordonnal körbevett telepet, ahol "rendőri, illetve csendőri felügyelet mellett" élhetnének az emberek. (A Szegedi által mondottakról korábbi cikkünkben, itt olvashat részletesen.) Staudt csütörtökön újságírói kérdésre erről azt mondta: szerinte Budapesten "nem olyan vészes a helyzet", hogy közrendvédelmi telepekre legyen szükség, a közbiztonság megerősítése azonban szükséges.

A Jobbik főpolgármester-jelöltje kijelentette: nem cigánytelepeket szándékoznak kialakítani, hanem bűnözőket zárnának "objektív mérce alapján" a közrendvédelmi telepekre. "Hogy ezeken a telepek milyen etnikai arányok alakulnak ki, nem a mi felelősségünk" - jegyezte meg. Staudt szerint a bűnözők a szükséges igazságszolgáltatási döntés után kerülhetnének a pártja által tervezett közrendvédelmi telepekre, létrehozásuk szükségességét pedig a börtönök és a fogdák "kapacitáshiányával" indokolta. Szerinte a közrendvédelmi telepek például az előzetes letartóztatásban lévők elhelyezését oldanák meg.

Hozzátette: a börtönök és a fogdák telítettségét még tovább növeli, hogy az Országgyűlés döntése értelmében kisebb szabálysértéseket is elzárással lehet büntetni. "Mondhatnám azt is, hogy javaslatunkkal a Fidesznek segítünk végrehajtani azt, amit a parlamentben megszavaztak" - jelentette ki Staudt Gábor. A főpolgármester-jelölt azt mondta: a Jobbik által szorgalmazott öt javaslat közül csak az egyik, hogy "az antiszociális egyéneket közösségükből ki kell emelni". A probléma megoldását munkahelyteremtéssel, az oktatási rendszer átalakításával, a csendőrség létrehozásával és a "wellnessbörtönök" átalakításával is segíteni kell - magyarázta.