Alig százan vettek részt a Hetero Büszkeség Napján, ugyanazon az útvonalon vonultak fel Pesten, ahol a melegfelvonulást rendezik. A rendezvényen megjelent két jobbikos országgyűlési képviselő, egyikük, Novák Előd devianciának nevezte a homoszexuálisok felvonulását.

Hetero Büszkeség Napja elnevezésű rendezvényt tartottak szombaton Budapesten, a megmozdulás alig száz résztvevője végighaladt a meleg méltóság menetének útvonalán a Hősök tere és az Erzsébet tér között.

Koletár Csaba, a megmozdulás szervezője a Hősök terén összegyűltek előtt azt mondta: azt akarják, hogy a meleg felvonulás céljára ne vegyenek igénybe köztereket, valamint elérjék, hogy "mások miatt" ne korlátozzák az emberek gyülekezési és szólásszabadságának alkotmányos jogát. Egy petícióban ezért azt kérte a rendezvényen megjelent Dúró Dóra és Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselőtől, hogy terjesszék be az országgyűlésnek a gyülekezési törvény módosítását.

 

 

Dúró Dóra pártja támogatásáról biztosította a tüntetés szervezőjét, Novák Előd pedig azt mondta: a rendőrség a devianciát támogatja, pedig garázdaság miatt eljárás alá lehetne vonni a melegparádé résztvevőit. A jobbikos képviselő, aki az országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának a tagja, beszédében azt kérdezte: hogyan "uralhatják" még mindig az állami intézményeket, mint például a Nemzeti Színházat és a médiát "deviáns személyek"?

Utána a résztvevők sípolva, fütyülve, rendőri biztosítás mellett vonultak át a Hősök teréről az Andrássyi út szervizútján az Erzsébet térre. A szervező jövő szeptemberben ismét meg akarja tartani a rendezvényt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A fotóra kattintva megnézheti további képeinket a felvonulásról!

Magyarországon az első melegfelvonulás 1997-ben volt. A menetet az elmúlt években többször megzavarták ellentüntetők; köveket, tojásokat, Molotov-koktélokat dobáltak, több embert, köztük politikusokat és rendőröket is megvertek. Idén július 10-én volt a meleg méltóság menete Budapesten, igaz a szokottnál rövidebb útvonalon, és néhány ellentüntető hangos kiabálásától eltekintve a hatalmas rendőri biztosítással zajló rendezvény békésen ért véget.