8 milliót vitt el az expolgármester bombabiztos szerződése

Vágólapra másolva!
Nyolcmillió forintos kár érte a VIII. kerületi önkormányzatot, mivel Csécsei Béla korábbi polgármesterrel olyan tanácsadói szerződést kötött a kerület, amelynek értelmében a korábbi polgármester az elvégzett munkától függetlenül havi 750 ezer forintot kapott - derül ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentésből. Az ÁSZ büntetőfeljelentést tett az ügyben, a szerződést aláíró alpolgármester szerint azonban nem bukott semmit a kerület, mert "Csécsei egyetlen tanácsa is milliárdokat hozhat".
Vágólapra másolva!

Büntetőfeljelentést tett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Csécsei Béla, a VIII. kerület korábbi polgármesterének tanácsadói szerződése miatt - olvasható az ÁSZ hétfőn nyilvánosságra hozott, a VIII. kerületi önkormányzat ellenőrzésével foglalkozó jelentésében.

A szerződés léte a tavaly november 22-i időközi polgármesterválasztás kampányának meghatározó témája volt. A szerződésre először az MSZP hívta fel a figyelmet, azt állítva, hogy a lemondott polgármesterrel - aki korábban az SZDSZ tagja volt - titokban kötött tanácsadói szerződést a kerület SZDSZ-es vezetése. Az MSZP azt is nehezményezte, hogy a dokumentumot nem hozták nyilvánosságra.

A választás után - amelyet a fideszes Kocsis Máté nyert meg - a kerület a szerződést nyilvánosságra hozta az önkormányzat honlapján. A dokumentum szerint Csécsei havi nettó 750 ezer forintot kap 2014. október 15-ig a kerülettől. A szerződést csak a két fél együttes szándékával lehet felmondani. A dokumentum szerint, ha a szerződést a lejárta előtt bontják fel, akkor a kerületnek a fennmaradó megbízási díjat ki kell fizetnie Csécseinek. Ez alól csak a politikus halála és cselekvőképességének megszűnése jelent kivételt.

A dokumentum arra vonatkozó kitételt nem tartalmaz, hogy mi történik, ha Csécsei nem végzi megfelelően a munkáját. Csécsei korlátlan mobiltelefon-használatot kap, valamint a munkájához kapott egy laptopot is. A szerződés szerint Csécsei oktatási és gazdasági ügyekben szakértői tevékenységet végez a kerületnek az általa megjelölt ügyekben. Ezenkívül a kerület is megfogalmazhat konkrét feladatokat Csécsei számára.

Az ÁSZ szerint a Csécsei által elvégzett munka nem volt arányos a megállapított nettó 750 ezer Ft/hó összegű díjazással. A jelentés három konkrét példát is felsorol, hogy milyen jellegű munkát végzett a korábbi polgármester: egyszer a költségvetés összeállításához szükséges szempontokat szedte össze, másik alkalommal oktatással kapcsolatos javaslatokat tett, erről azonban írásos dokumentumot nem készített, egy harmadik alkalommal pedig pályázati lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

A jelentés szerint a polgári törvénykönyvbe ütközik, hogy a szerződést csak Csécsei halálával, illetve cselekvőképességének halálával lehet megszüntetni. De az ÁSZ szerint problémás volt az is, hogy a szerződést aláíró jegyző nem tájékoztatta a kerületet akkor irányító Takács Gábor SZDSZ-es alpolgármestert arról, hogy a Csécsi számára 2014-ig biztosított összeg nem áll rendelkezésre. Az összeg fedezetét jogszabályellenesen a polgármesteri hivatal egyéb bérmegtakarításaiból akarták fedezni.

Mivel az önkormányzatnak járulékfizetési kötelezettsége is volt, így a tényleges kifizetések havonta 1,6 millió forintot tettek ki - írja az ÁSZ. Csécseinek a szerződés szerint korlátlan mobiltelefon-használat is járt, 2009. augusztus és 2010. január 4. között ez 29 746 forintot tett ki. A szerződést a kerület új fideszes vezetése szüntette meg közös megegyezéssel, idén márciusi hatállyal. A felbontás előtt a két fél abban egyezett meg, hogy Csécseit kéthavi díjnak megfelelő összeg, másfél millió forint illeti meg. "A Csécsei Béla, volt polgármesterrel kötött megbízási szerződés alapján az önkormányzatot összesen 8 millió 352 128 forint kár érte" - olvasható a jelentésben.

"Milliárdokat hozó tanácsok"

Csécsei Béla tavaly novemberben a szerződésről még azt mondta, hogy csak az önkormányzat számára elvégzett feladatok után kap pénzt, "legfeljebb" havi 750 ezer forintot. Csécsei azt állította, hogy díjazást pedig utólagos elszámolás alapján kap, de a szerződés részleteit akkor nem volt hajlandó elárulni. Idén márciusban, amikor az új, fideszes polgármester jelezte, hogy felbontaná a szerződést, Csécsei a Magyar Hírlapnak azt mondta, ő fenn szeretné tartani azt, hiszen a megállapodást "be kell tartani".

Az [origo] megkereste a jelentéssel kapcsolatban Takács Gábort, Józsefváros SZDSZ-es alpolgármesterét is, aki az ÁSZ által is kifogásolt szerződést tavaly ősszel az önkormányzat nevében megkötötte Csécsei Bélával. Az alpolgármester azt mondta, ő már korábban is ismerte az ÁSZ észrevételeit, és jelezte is hogy nem ért velük egyet. "Szerintem nem érte kár az önkormányzatot" - mondta. "Ilyen helyzetekben nehéz megítélni, hogy mi okoz kárt, mi nem, de szerintem Csécsei Béla egyetlen tanácsa is hozhatott milliárdokat az önkormányzatnak" - fogalmazott.

Takács szerint Csécsei a szerződés alapján sokszor szóbeli konzultációkon vett részt, adott tanácsokat, de ezt nem dokumentálták, így az ÁSZ sem láthatta. A politikus arra is hivatkozott, hogy a Közbeszerzési Tanács szerinte korábban nem talált problémát a szerződésben, azt azonban az [origo] kérdésére nem tudta megmondani, mért maradt ki az általa is aláírt dokumentumból, hogy mi történik, ha Csécsei nem teljesít.

A szerződés miatt egy magánszemély is feljelentést tett. A Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el.