Sajnálkoznak az ÁSZ-vizsgálatos felvételen szereplő fideszes jelöltek

Vágólapra másolva!
Nem cáfolták a Stop.hu által ismertetett hangfelvétel valódiságát hétfőn azok a Fidesz támogatásával, de függetlenként induló kónyi jelöltek, akik a hangfelvételen arról beszélgettek: mivel az Állami Számvevőszék elnöke "a Fidesz embere", el lehetne intézni, hogy vizsgálat induljon a kónyi vezetés lejáratására . Az érintett politikusok hétfőn közölték: nekik fel kell hívniuk a figyelmet az önkormányzat működésében valószínűsíthető törvénytelenségekre, de sajnálják, hogy ezt a kérdést a hangfelvételen elhangzottak szerint közelítették meg. A Fidesz nevében hétfőn Kósa Lajos alelnök elhatárolódott az esettől.
Vágólapra másolva!

Elismerte a Stop.hu által vasárnap ismertetett hangfelvétel valódiságát a kónyi önkormányzati választás két függetlenként, de Fidesz-támogatással induló jelöltje, akiknek a felvételen rögzített szavaiból az hallható ki, hogy ellenfeleik lejáratására az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) akarták felhasználni. Arról cseréltünk eszmét, hogy "az önkormányzat működésében általunk észlelt valószínűsíthető törvénytelenségekre fel kell hívnunk a figyelmet" - írta hétfői közleményében Ágoston Tamás képviselő- és Németh Marica polgármesterjelölt.

Domokos László, az ÁSZ jelenlegi elnöke korábban fideszes országgyűlési képviselő volt. Kinevezését az ellenzék és civil szervezetek is bírálták, mert személyében egy pártpolitikus került a legfontosabb ellenőrző szerv élére.

A Stop.hu cikke szerint a kónyi helyi jelöltek közötti megbeszélésen az hangzott el, hogy "a mostani ÁSZ-vezető a Fidesz embere. Mindenki most kopogtat nála, minden polgármesterjelölt, hogy az előző szocit valamivel meg kéne zsarolni. Két-három évre visszamenőlegesen kérnek csak vizsgálatokat." A Stop.hu Németh Maricának tulajdonította a következő kijelentést: "Gyerekek, ha nem tudjuk megfogni, elbukunk, meg kell fogni ÁSZ-vizsgálattal." A cikk szerint a hangfelvételen azt is rögzítették, hogy Ágoston Tamás hozzátette: "Egy általános ÁSZ-vizsgálat legyen lefolytatva Kónyban, ugyanis nem volt még nálunk ilyen sem az elmúlt években."

A két érintett politikus hétfői közleményében az áll: "Sajnáljuk, hogy ezt a kérdést az elhangzottak szerint közelítettük meg, de szándékunk tiszta, hiszen önkormányzati képviselőként kötelességünk is a közpénzek törvényes felhasználásának biztosítása, és szükség esetén a jogállam törvényességéért felelős intézményeinek tájékoztatása. Erről a jogunkról és kötelességünkről a jövőben sem kívánunk lemondani."

"Kicsit kotorjon"

A Stop.hu cikke idézi a rögzített beszélgetésből azt is, hogy a megbeszélés résztvevői szerint az már nem lényeges, lesz-e eredménye az ÁSZ vizsgálódásainak. Ágoston Tamás a hangfelvételen kijelentette: "ha a választások előtt egy héttel indul el, nekünk az is nagyon jó, és nem is akarunk eredményt a választásokig". (...) "Arra mondtuk azt, hogy nekünk az is jó, ha elkezdenek vizsgálódni, és azt mondta erre Alpár, hogy azt garantálom, hogy a faluban az látványos lesz".

A felvételen emlegetett Alpár arra a Gyopáros Alpárra vonatkozik a Stop.hu szerint, aki a csornai választókörzet fideszes képviselője. Ezt valószínűsíti, hogy a beszélgetésen hallható utalás Áder Jánosra, aki szintén csornai, és Gyopáros elődje volt a parlamentben: "Alpár (...) felhívja a Jánost, az Ádert, az Áder viszont állítólag puszi barátságban van ezzel az emberkével (az ÁSZ elnökével - a Stop.hu szerkesztőjének megjegyzése), és megpróbálnak valamit, hogy kicsit kotorjon".

A cikk ezen részéről Ágoston és Németh hétfői közleményében az áll: sem Gyopáros Alpárt, sem Áder Jánost nem keresték meg a vizsgálat kezdeményezésének és lefolytatásának ügyében, és nevük említését ebben az összefüggésben sajnálatosnak tartják, ezért megkövetik őket. "A szabálytalanságokra állampolgári bejelentés útján fogjuk felhívni az illetékes hatóságok figyelmét" - zárták közleményüket a kónyi választás Fidesz által támogatott jelöltjei. Gyopáros Alpár hétfői közleményében a kónyiak belügyének nevezte a történeteket, de hozzátette, hogy megdöbbenéssel és sajnálattal értesült arról, hogy nevét egy olyan általuk tervezett ÁSZ- vizsgálat ügyében említették, amelyben semmilyen módon nem járt el.

A Fidesz elhatárolódott

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke hétfőn kijelentette: a Fidesz elutasítja ezt a magatartást, "szó se lehet arról, hogy bárki (...) befolyásolja az Állami Számvevőszék vizsgálati menetrendjét". Kósa hozzátette: a felvételen hallható személyeket nem a Fidesz, hanem a kormánypárttal választási együttműködésben álló Összefogás Kónyért nevű szervezet jelölte az önkormányzati választásra, pártja azonban a fentiek miatt hivatalosan is megtiltja a Fidesz nevének, illetve logójának felhasználását a szervezetet számára.

Aller Imre, aki 20 éve Kóny - magát szocialista érzelműnek valló, de független - polgármeste, hétfőn azt mondta: felháborítónak tartja a történteket, és lemondásra szólítja fel az érintetteket. A hangfelvétel által rögzítetteket az elmúlt húsz év történetében is "páratlan zsarolási kísérletnek nevezte" hétfőn Molnár Csaba, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. Molnár szerint "a hangfelvétel arról is szól, az egész ország területén lennének ilyen kísérletek", és a történet nem csupán politikailag megengedhetetlen magatartást rejt magában, de akár a büntető törvénykönyv egyes rendelkezéseibe is ütközhet. "Úgy tűnik, hogy egy alaposan megtervezett, gátlástalanul megszervezett, alvilági módon konspirált akcióról van szó" - jelentette ki Molnár.

Kövessi Judit, az ÁSZ osztályvezetője a Stop.hu-nak határozottan tagadta, hogy politikai megrendelésre végeznének ellenőrzéseket. "Az ÁSZ vizsgálatait politikamentesen végzi, van egy éves tervünk, és az ütemezésnek megfelelően folytatjuk az ellenőrzéseket" - mondta Kövessi, aki szerint ezt a tervet tavaly novemberben hagyták jóvá. Hozzátette, évente 100-150 lakossági bejelentés is érkezik, és néhány esetben ezek alapján is vizsgálat indul.

Az ÁSZ hétfő délután írásos közleményt is kiadott a kónyi hírekre reagálva, eszerint "az Állami Számvevőszék az országgyűlés pénzügyi, gazdasági ellenőrző szerve, csak az országgyűlésnek és a törvényeknek van alárendelve", munkáját saját ellenőrzési terve szerint végzi, bár indokolt esetben lehetősége van annak módosítására. "A számvevőszék elnöke országgyűlési határozat alapján köteles ellenőrzést végezni, egyéb évközi bejelentés alapján az elnöknek mérlegelési joga van, hogy figyelembe veszi-e a kérést, módosítja-e az ellenőrzési tervet, vagy egy már betervezett vizsgálat ellenőrzési programját egészíti-e ki. Az ÁSZ az ellenőrzéseit a korábban megszokott módon, szigorú szakmai standardok alapján végzi. Munkáját és figyelmét a törvények betartásának ellenőrzésére szenteli" - áll az ÁSZ közleményében.