Meghalt az Afganisztánban megsebesült magyar katona

Vágólapra másolva!
Kedden a kórházban meghalt az a magyar katona, aki az augusztus 23-i afganisztáni támadásban életveszélyesen sebesült meg - közölte a Honvédelmi Minisztérium. Halálát agysérülés okozta, az orvosok szerint nem lehetett megmenteni.
Vágólapra másolva!

Meghalt a kórházban Kolozsvári György zászlós, aki az augusztus 23-i afganisztáni támadásban életveszélyesen megsebesült - közölte kedden a Honvédelmi Minisztérium (HM). Halálát súlyos agysérülések okozták - mondta a Honvéd Kórház megbízott főigazgatója, Grósz Andor a tatai laktanyában, ahol Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóját az Afganisztánból hazatért katonák visszafogadó ünnepsége után.

A minisztérium szerint a zászlóst, az afganisztáni orvtámadás legsúlyosabb sebesültjeit az orvosi ellátás sem menthette meg. A repesz ütötte sebek végzetesnek bizonyultak. A 37 éves hivatásos tiszthelyettes kedd reggel halt meg a Honvédkórházban.

Kolozsvári Györgyöt szeptember hetedikei hatállyal posztumusz hadnaggyá léptette elő és hősi halottá nyilvánította a honvédelmi miniszter.

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport Mazar-e-Sharifba tartó, hazautazó állományának konvoját augusztus 23-án támadták meg. Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy hősi halált halt. Kolozsvári György, a 25. Tatai Klapka György Lövészdandár vezénylő zászlósa életveszélyesen megsérült.

Rajta kívül Dani Fruzsina orvos főhadnagy, szerződéses katona is súlyosan megsebesült a repeszektől, de azonnal megkezdte sebesült bajtársai ellátását. A harmadik sérült egy szakaszvezető, aki szintén 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az ő nevét biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra, mert ő még Afganisztánban marad.

A támadás után a kómába esett Kolozsvári kezelését az afganisztáni Mazari Sarifban lévő német katonai kórházban kezdték meg, majd augusztus 25-én szállították Magyarországra. A Honvédkórház intenzív osztályának orvosai huszonnégy órás folyamatos ügyeletben küzdöttek a kritikus állapotban lévő katona életéért - közölte a tárca. Mindezek ellenére Kolozsvári György állapota az utóbbi napokban rohamosan romlott, életfunkcióit csak gépi támogatással lehetett fenntartani.

Kolozsvári György 1973. december 22-én született Pápán. Katonai szolgálatát 1996-ban kezdte meg. A tatai dandár lövész zászlóaljában, a 3. lövész századnál szolgált, majd az alakulat vezénylő zászlósa lett. Járt Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában. Afganisztánban 2007-ben járt először. Három alkalommal is kitüntették a Békefenntartásért szolgálati jellel. Megkapta a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát, és teljesítményét számos alkalommal pénzjutalommal is elismerték - olvasható a tárca közleményében.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis részvétét fejezte ki a halálesetről. Kounalakis azt írta, hálásak a magyar kormánynak, a magyar honvédségnek és a magyar népnek a hozzájárulásért, amelyet ebben a létfontosságú erőfeszítésben hoz.