Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a médiacsomag miatt

Vágólapra másolva!
Az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordult, mert a párt szerint alkotmánysértő a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításával létrehozott intézményrendszer és finanszírozási rendszer, valamint a jogszabály számos más paragrafusa. A július 22-én elfogadott jogszabály visszamenőleges megszüntetését kérik a szocialisták.
Vágólapra másolva!

Lendvai Ildikó szocialista országgyűlési képviselő azt mondta: alkotmányellenesnek, a sajtószabadságot sértőnek tartják a médiát és hírközlést szabályozó új jogszabályt a létrehozott új intézményrendszer és a közszolgálati média új finanszírozási rendszere miatt. Lendvai közölte: az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordult a törvény visszamenőleges megszüntetését kérve, mert szerintük az ellentmond a jogalkotási törvénynek is.

A médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló jogszabály, amely szerint új struktúrában működnek majd a közmédiumok, augusztus elején jelent meg a Magyar Közlönyben, miután Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a törvénycsomagot, amelyet az Országgyűlés július 22-én fogatott el.

A törvény értelmében jelenlegi formájában megszűnik a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), összevonásukkal létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amelynek Szalai Annamária lesz az elnöke. A hatóság autonóm államigazgatási szerv, amely a frekvenciagazdálkodás és a hírközlés területén részt vesz a kormány politikájának végrehajtásában.