"Csínján megy a marakodás" a Mágák földjén

Vágólapra másolva!
A lakosok körülbelül 60 százalékát Mágának hívják, a jelöltek a jelenlegi polgármestert szidják és többek között nagy lakomákkal győzködik a helyieket Tiszabőn, ahol a jelöltek többsége becenevét is feltüntette a szavazólistán. A helyiek jól teletömik a hasukat, de láthatóan csak a vállukat vonogatják, ha a szavazásról van szó. Az ellenzék két vezére, Pipás Gyuszi Fia és Szabó Béla Burkus szerint rosszul mennek a dolgok, ezért váltani kell, Farkas Barnabás polgármester azonban állítja, nyugodtan várja a választást.
Vágólapra másolva!

"Kivel vagy?" - szegezi neki a kérdést egy kehes lóval húzott szekéren zötykölődő embernek egy rózsaszín inges férfi Tiszabő főutcáján. "Farkas Barnabással" - veti oda a férfi, és a kis kocsi elkocog az egyetlen süteményt sem áruló Royal cukrászda, illetve egy bordóra festett, fehér gipszstukkós ablakkeretekkel díszített ház között a távolabbi, gazos porták felé. "Na látja - mondja a rózsaszín inges - ez is a Barnára szavaz majd." Pedig szerinte a lovat Szabó Béla Burkustól - Farkas Barnabás helyi polgármester kihívójától - kapta a kocsis azért, hogy rá szavazzon.

Tiszabőn öten indulnak a polgármesteri posztért az október 3-i önkormányzati választáson, a két említett - és legesélyesebbként számon tartott - jelöltön kívül Mága Gyula Pipás Gyuszi Fia, Nagy Rudolf és Rézsó Gábor Mihályné. A hat önkormányzati képviselői helyre 30-an jelöltették magukat - mindannyian függetlenként -, akik közül sokan az Országos Választási Iroda honlapján közzétett lista szerint anyakönyvi nevük mellett becenevüket is szerepeltetik. A néhol tréfásan hangzó csúfnevek miatt a lista egyfajta szenzációként szaladt végig a hazai internetes közösségeken a múlt hét végén, a jelenségről az RTL Klub híradója is közölt egy rövid riportot, ebben Bordás Vilmos, az OVB elnöke szabálytalannak nevezte a gyakorlatot.

Mágák faluja

Ulviczky László tiszabői jegyző elismeri, hogy a "választási eljárást is kissé komolytalanná teszi" a ragadványnevek használata, csakhogy szerinte a jelöltek pontos azonosítása érdekében tette ezt az engedményt a helyi választási bizottság, amely egy 1998-as OVB-állásfoglalást tekintett irányadónak, amely szerint művésznevén, közéleti tevékenységben használt nevén is fel lehet venni valakit a választási jegyzékbe. A 2100 lelkes falu ugyanis speciális helyzetben van. A lakosság több mint 80 százaléka cigány, akik között nagyon sokan viselik ugyanazt a nevet: a legmagasabb a Mága (a lakosok körülbelül 60 százaléka) és a Mányi vezetéknéven anyakönyveztek aránya.

A helyi közösségben így rendkívül fontos a becenevek szerepe, egymást szinte csak ez alapján tudják beazonosítani. A jegyző szerint először múlt hét hétfőn kezdeményezte az egyik jelölt, hogy a neve mellé írják oda a ragadványnevét is, a többi jelölt gyorsan követte példáját. A bizottság ezért ment bele ebbe, hogy egyértelmű legyen azonosításuk, mondja a jegyző, aki szerint "befolyásolná a választói akaratot, ha nem így lenne". Beceneveiket már 2006-ban is szerepeltették a jelöltek, csak akkor nem kapta fel a sajtó.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képre részletekért!

"Rólam sokan nem is tudják, hogy Mága Dezsőnek hívnak, mindenki csak úgy ismer: a Csudi" - mondta az [origo]-nak az egyik jelölt, akivel Mága Gyula Pipás Gyuszi Fia portáján találkoztunk. Ő is és a később érkező Pipás Gyuszi Fia szerint is a sok azonos nevű ember megkülönböztetése miatt van szükség a becenevekre, lelkesen mutogatnak egy festékfoltos ruhában mosolygó férfire - akinek fia, Sándor Ferenc Fika Fia néven szerepel a listán -, hogy őt is csak úgy ismerik sokan, hogy a Fika. "Na, megyek vissza meszelni" - jelenti be erre a férfi, így a becenév eredetére már nem derül fény.

Ismerős

Tiszabő neve nem csak a beceneves jelöltek miatt lehet ismerős: innen származik Mága Zoltán hegedűművész, illetve a Gfk. közvélemény-kutató egy tavalyi felmérése szerint a falu volt a magyarországi települések közül a sereghajtó, a kiskereskedelmi vásárlóerőt tekintve. Tavaly tavasszal egy öt hónapos csecsemő rejtélyes eltűnése miatt került be a hírekbe a település neve, ősszel tömegverekedés alakult ki két család között, amelyek tagjai vasvillákkal és petárdákkal támadtak egymásra.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

2006-ban az akkori önkormányzati választásokat két helyen ismételték meg Jász-Nagykun-Szolnok megyében, az egyik Tiszabő volt, ahol bíróság mondta ki, hogy a szavazáson felmerült, négy tanú által is alátámasztott megvesztegetések miatt meg kell ismételni a választást. A panaszt az első fordulóban vesztes Farkas Barnabás adta be, legfőbb riválisa, az akkor 27 szavazattal nyertes Szabó Béla Burkus ellen. Az ismételt választást már Farkas nyerte meg: 146-tal szerzett több szavazatot.

Orvost és rendőrt

Mága Gyula Pipás Gyuszi Fia udvarának végében disznóól, előttük egy kis piros díszes lovaskocsi mellett három üstház: a legutóbbi kampányrendezvényen - amelyre a tornácon gyülekező, másféltucatnyi családtag és ismerős által csak Gyuszinak nevezett a polgármesterjelölt születésnapja is alkalmat adott - ezekben főzték a birkát, marhát.

Pipás Gyuszi Fia arról beszél a félkész, tetőtér-beépítéses ház tágas, de kevés bútorral berendezett nyárikonyhájában - ahova az egész társaság bezsúfolódik -, hogy polgármesterként azt szeretné elérni, ha állandóan ott lakó körzeti orvos lenne a településen, mert a jelenlegi csak napi 2-3 órát rendel, és ha nincs ott, akkor a 25 kilométerre lévő Törökszentmiklósra kell utazniuk a beteggel a helyieknek. Fogorvost is szeretne a faluba csábítani, mivel jelenleg nincs.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kicsit nagyobb szigort szeretne a Pipás Gyuszi fia

Az érettségizett, és korábban rendőriskolába járó, apja halála óta azonban, saját bevallása szerint disznóneveléssel foglalkozó izmos fiatalember azt mondta, többet szeretne tenni a településért, ahol szerinte évek óta nem történt semmilyen fejlesztés, és nincs rendben tartva. "Nézzék csak meg, mennyi gazos porta van, az elhagyott házakat pedig bontják". Szerinte "egy kis szigort be lehetne vezetni", például állandó rendőrt is szeretne a faluba.

Csalásokra számítanak

A férfi azonban aggódik a választás tisztasága miatt, azt állítja, nem lehet kizárni a szavazatvásárlás lehetőségét, ezért azt szeretné, ha a sajtó is jelen lenne a faluban található két szavazóhelyiségben. Azt gyanítja, hogy egyes jelöltek delegáltjaik révén ellenőrzik, hogy a megfelelő rubrikába húzza-e a szavazó az ikszet, mivel a delegált bekísérheti a szavazófülkébe azt, aki írástudatlansága miatt kér segítséget, de olyan is előfordulhat, hogy asztalon szavaznak.

A jelenlegi polgármester munkáját nem akarta értékelni - mint mondja, nem érdeke az indulatok szítása -, de az asztalt körülülők egymás szavába vágva sorolták a kritikákat. Ezeket később, a négy évvel ezelőtti polgármester, jelenleg ugyancsak a posztért induló Szabó Béla Burkus portáján is visszhangozták többen.

Burkus háza egy elhanyagolt tó mellett fekszik, a házigazda nincs otthon. A kapu előtt sétáló férfiak, megtudva, hogy riport készül, a tó rendberakására elnyert pályázati pénzek sorsát kezdik firtatni. Azt állítják, hogy a település egy sétáló part kialakítására nyert pályázaton több millió forintot, és ugyan el is készültek a tervek, de a part rendezése nem történt meg. Szó éri az esővíz-elvezető árkok szakszerűtlennek mondott kialakítását is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szabó Béla Burkus híveivel

Vádak

A panaszok folytatódnak akkor is, amikor megérkezik Burkus és két alpolgármester-jelöltje - Túró Zoltán Kakas és Mága Zsolt Postás -, egy néhány éves, négyajtós terepjáró-pickupban. A kertben itt is sorakoznak az üstházak, de a jelenlévők azt mondják, ők még nem tartottak birkafőzős kampányrendezvényt. A kis kerti filagória alatt kopogtatócédulák és szavazatok vásárlására, megfélemlítésekre, hatalommal való visszaélésekre vonatkozó vádakat emlegetnek a jelöltek, illetve a hozzájuk a szomszédságból csatlakozott közel tucatnyi férfi. Szóba kerül, hogy jelzálog került az önkormányzati épületekre az adósságok miatt, és többen felvetik, hogy a polgármester csak saját híveit veszi fel közmunkára, akiktől nem is vár el komoly munkát. Saját programjukról kevés szó esik, még korainak tartják előállni vele.

A falu problémáiról Nagy Rudolf, a negyedik jelölt A4-es lapra nyomtatott, még kiosztás előtt álló programjából is képet lehet kapni: többek között gazos utcákat, kóbor kutyákat elszaporodott patkányokat, munkájukat ímmel-ámmal végző közmunkásokat emleget. A településen valóban sok elhanyagolt porta van, a sok felé látható, félig lebontott, széthordott házak mellett magasra nő a dudva, az utcákon itt-ott öles fákkal megrakott kerékpárokat toló emberek tűnnek fel, és a sok kutya. Az egykori téesz szebb napokat látott telepén álló John Deere kombájn farába patkánymérget szórtak, hogy a rágcsálók ne rágják szét a gép vezetékeit.

Nagy Rudolf is háziorvost, fogorvost sőt, védőnőt szeretne, illetve faluőrséget "akik komolyan veszik a feladatukat", ezen kívül ellenőriznék a faluba érkező segélyszállítmányokat, hogy valóban a rászorulók kapják, ne azok, "akik kihasználják embertársaikat". Kulturált viselkedésre oktatná a diákokat, akik számára futballcsapatot, kulturális csoportokat hozna létre. Nagy Rudolf azt mondja, jó esély van rá, hogy váratlan jelölt lesz a befutó.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Eddig Nagy Rudolfnak van leírt programja

'Akkor se szavazok rá'

Farkas Barnabás polgármestert telefonon értük el, mivel hétfőn, amikor Tiszabőn jártunk nem volt otthon: narancssárgára festett háza előtt csak két férfi lézengett, akik szűkszavúan közölték, hogy a polgármester ruhasegély-szállítmányért ment. Farkas a telefonban az őt ért különböző vádakra úgy reagált, hogy azok ellenfelei - elsősorban Szabó Béla Burkus - kitalációi. "Ez egy kampány, azt csinál, amit akar" - mondta az [origo]-nak ellenfeléről.

A tóra elnyert pályázatról azt állítja, hogy nem volt szó sétálópartról, ez csak egy esővíz-befogadó tó, és az esővíz-elvezető rendszer kialakítására nyertek pénzt, amit el is végeztek, a műszaki ellenőr átvette. Azt elismeri, hogy jelentős adóssága - 60 millió forint - van a településnek, de azt állítja a környező települések még több pénzzel tartoznak. "Arra vigyázok, hogy 90 napos számlánk ne legyen, mindent kifizetek, amit tudok, amikor megjön a költségvetés" - mondta az [origo]-nak.

Farkas magabiztos: egymaga több kopogtatócédulát gyűjtött mind az összes többi jelölt együttesen - állítja, és azt mondja, hogy az 1050 szavazásra jogosult lakos közül 700 voksára számít. "Hát én arról nem tehetek, hogy sok emberem van, és attól félnek (Burkusék), hogy elbukják a választást."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
"Csínján megy a marakodás"

"Csínján megy a marakodás" - jellemezték a helyi kampányt a téesz telephelyén egy Rába Steiger tárcsázóján dolgozó géplakatosok. Egy idős férfi szerint gyakran hallani egy-egy jobban sikerült kampányvacsora után - amikor az egyik jelölt megvendégel egy nagy csomó embert -, hogy a hazafelé igyekvők fennhangon, kiabálják az utcán: "'na, itt is jóllaktam, de akkor se szavazok rá'.