Karácsony előestéjén születhet meg az új költségvetés

Vágólapra másolva!
December 23-án szavazhat a parlament a 2011-es költségvetésről, és az országgyűlés várhatóan kéthetes szüntetet tart majd az önkormányzati választások előtt - erről döntöttek a házbizottság ülésén, amely összeállította az őszi ülésszak munkatervét. Hétfőn napirend előtt Orbán Viktor mond beszédet a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés házbizottságának szerdai ülésén úgy döntöttek, hogy a december 23-ai parlamenti ülésen tarthatják a zárószavazást a 2011-es költségvetésről. Ha az összállított üléstervet elfogadja a parlament, akkor jövő hétfőtől december 23-áig hetente ülésezik majd a Ház, kivéve az önkormányzati választások előtt, amikor kéthetes szünetet tart. Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal a parlamentben.

A jövő héten kétnapos ülést tartanak, majd - az önkormányzati választásra tekintettel - egy kéthetes szünet után legközelebb október 4-én ül össze a parlament, és azt követően hetente lesz plenáris ülés - közölte Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság ülése után. A házbizottság ülésén az MSZP és a Jobbik képviselője jelezte, nem ért egyet a kéthetes szünettel, így az őszi munkarenddel sem, ezért arról hétfőn szavaznak.

Az országgyűlés hétfőn dönt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsa tagjait jelölő bizottság felállításáról és a Közszolgálati Közalapítvány létrehozásáról, és megerősíti a KDNP-s Stágel Bence mandátumát, aki Schmitt Pált váltja a frakciószövetségben. Kedden kezdődik a 2009. évi zárszámadás általános vitája.

A kormány tervei szerint a december 15-e után kezdődő rendkívüli ülésszakon, december 23-án tartanák a jövő évi büdzsére vonatkozó előterjesztés zárószavazását - közölte a sajtófőnök. A kabinet október 29-én, pénteken terjeszti be a költségvcetés tervezetét, a fejezeti kötetek és az Állami Számvevőszék véleménye november 8-án kerül a parlament elé. A 2011. évi költségvetés általános vitája november 16-18. között, a részletes vita november 26-án lehet. A módosító javaslatokról december 7-én szavaznának a képviselők, az újra megnyitott részletes vitát pedig december 14-án tartanák, a "második körös" módosító indítványokról december 20-án szavaznának, a zárószavazás december 23-án lenne és a tervek szerint december 29-én sürgősséggel hirdetnék ki a költségvetést.

A kormány jelezte, a szeptember 20-i héten több törvényjavaslatot is a Ház elé terjeszt, köztük a kormányhivatalokról szóló előterjesztést és az alkotmány módosítását - mondta a sajtófőnök.