Tizenöt ajánlószelvény miatt bukik az LMP hajdú-bihari listája

Vágólapra másolva!
Nem nyújtott be elegendő érvényes ajánlószelvényt az LMP ahhoz, hogy területi listát állíthasson Hajdú-Bihar megyében. A benyújtott szelvények közül túl sok volt érvénytelen, a párt 15 szelvény híján bukta a listaállítást.
Vágólapra másolva!

Nem lehet területi listája az LMP-nek Hajdú-Bihar megyében az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai határozata szerint. A testület nem talált elegendő érvényes ajánlást ahhoz, hogy nyilvántartásba vehesse a jelölőszervezetet. A listaállítás 15 ajánláson múlott. Korábban a megyei választási bizottság sem talált elegendő érvényes ajánlást, így került egy fellebbezéssel az OVB elé a párt területi listájának ügye. A megyei testület szerint a LMP területi listájának elfogadásához 55 érvényes ajánlás hiányzott.

A megyei választási bizottság 2662 érvényes ajánlást talált a szükséges 2717 helyett. Az LMP 2856 ajánlást nyújtott be, ez azt jelenti, hogy az érvénytelen ajánlások száma megközelítette a 7 százalékot.

Az OVB szerdai, budapesti ülésén további negyven ajánlást elfogadhatónak talált, de még így is hiányzott 15 a nyilvántartásba vételhez, ezért elutasították a fellebbezést. Az OVB az ülésen jelen lévő hat tagja csaknem egy órán keresztül vizsgálta a megyei bizottság által érvénytelennek minősített ajánlószelvényeket.

Az LMP az OVB határozatával szemben felülvizsgálati kérelmet nyújthat be a Legfelsőbb Bírósághoz; a jogvesztő határidő két nap.