Senki nem hibázott az afganisztáni magyarok parancsnoka szerint

Vágólapra másolva!
Nem hibázott senki, a támadást nem lehetett kivédeni - mondta az MTV-nek Boldizsár Gábor, az Afganisztániban szolgáló magyar egységek 8. váltásának parancsnoka. A parancsnok szerint a konvoj a támadás előtt tíz másodperccel kapott figyelmeztetést.
Vágólapra másolva!

Senki nem hibázott, és nem lehetett volna kivédeni a két héttel ezelőtti magyarokat ért támadást - mondta az MTV-nek adott interjújában Boldizsár Gábor, az afganisztáni Baglan tartományban szolgáló magyar egységek 8. váltásának parancsnoka. A parancsnok szerint a támadás előtt tíz másodperccel kapták a figyelmeztetést, hogy fegyverest látnak. "Afganisztánban civilt fegyverrel látni, nem meglepő dolog" - mondta a televíziónak Boldizsár Gábor, aki szerint a konvoj parancsnoka ekkor arra utasított, hogy a járművek növeljék sebességüket.

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport Mazar-e-Sharifba tartó, hazautazó állományának konvoját augusztus 23-án támadták meg. Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy hősi halált halt. Kolozsvári György, a 25. Tatai Klapka György Lövészdandár vezénylő zászlósa életveszélyesen megsérült, ő kedden vesztette életét a budapesti Honvédkórházban. Rajta kívül Dani Fruzsina orvos főhadnagy, szerződéses katona is súlyosan megsebesült a repeszektől. A harmadik sérült egy szakaszvezető, aki szintén 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az ő nevét biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra, mert még Afganisztánban marad.

A támadás után egy pakisztáni lap arról írt, hogy a tálibok további támadásokkal fenyegették meg Magyarországot, ha nem vonja ki csapatait. Az [origo]-nak nyilatkozó politológus szerint az ilyen fenyegetések a háború részét képezik, a lényegük az, hogy a tálibok ráerősítsenek a félelmekre.

A magyar katonák által is ellenőrzött afganisztáni tartományban az elmúlt fél évben katasztrofálissá váltak a biztonsági körülmények írta tíz nappal a támadás előtt az [origo]. A helyben dolgozók szerint "sosem mentek ennyire rosszul a dolgok".