Elhagyhatták a kórházat a megmérgezett lenti diákok

Vágólapra másolva!
Már jól vannak a gyógyszermérgezést szenvedett lenti diákok. A tíz tanulóból kilencet hazaengedtek a kórházból. Az orvosok szerint olyan gyógyszert szedtek be a fiatalok csütörtökön az iskolában, amely nagyobb adagban légzési és keringési rendellenességet is okozhatott volna.
Vágólapra másolva!

Szombatra csak egy diáknak kellett a zalaegerszegi kórházban maradnia a közül a tíz lenti diák közül, akiket csütörtökön szállítottak kórházba egy lenti iskolából gyógyszermérgezés miatt. A kórházban maradót sem a gyógyszermérgezés miatt tartották bent, hanem mert kiderült, hogy más betegsége van. Ő azt mondta, nem tudta mit vett be, fájt a feje és azt hitte, hogy iskolatársa fájdalomcsillapítóval kínálja. Az iskola igazgatója szerint azonban a másik kilenc diák pontosan tudta, mit csinál.

Az a diák, aki a pirulákat az iskolában osztogatta, azt állította: egy kocsmában kapta a gyógyszert. Tízen vettek be belőle, a rendőrök további 13 szemet foglaltak le a központi idegrendszerre ható gyógyszerből. A pirula receptre kapható. Gyógyszertárban, kórházakban, szakrendeléseken lehet kapni a pirulát. "A gyerekek találékonysága, ügyessége határtalan, úgyhogy valamilyen jogos, illetve jogtalan úton hozzájutottak" - mondta Gárdos László, a Zala Megyei Kórház Gyermekosztály főorvosa.

Az orvosok szerint a diákoknak az a szerencséjük, hogy csak egyszer és keveset vettek be a gyógyszerből, a készítmény ugyanis nagyobb adagban nemcsak bódulatot, hanem légzési és keringési rendellenességeket is okozhat. A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz az ügyben. Az orvosok szerint lehetséges, hogy a gyerekek közül néhányan alkoholt is ittak a gyógyszer mellé. Hogy ez valóban így volt-e, majd a laborvizsgálatokból derül ki.