Hétfőn új vezért kaphat a Paksi Atomerőmű

Vágólapra másolva!
Várhatóan új vezérigazgatót neveznek ki a Paksi Atomerőmű élére. Az igazgatóság hétfőre hívta össze a rendkívüli közgyűlést, amelyen személycserékről döntenek.
Vágólapra másolva!

A Paksi Atomerőmű (PA) Zrt. igazgatósága augusztus 26-án közzétett rendkívüli közgyűlési meghívója szerint a vezérigazgató munkaviszonyának megszűnésével, illetve új vezérigazgató munkaviszonyának létesítésével és javadalmazásával kapcsolatos döntések szerepelnek a szeptember 13-ára összehívott közgyűlés napirendjén.

Az atomerőmű tulajdonosa, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. élén július 30-án, rendkívüli közgyűlésen történtek személycserék. Ekkor választották az MVM Igazgatóságának tagjává Hamvas Istvánt, akit a paksi atomerőmű vezérigazgatói székének várományosaként emlegetnek.

Hamvas István fizikus, harminc éve a paksi atomerőműben dolgozik, jelenlegi műszaki vezérigazgató-helyettes. Idén, a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült az atomerőműben végzett több évtizedes eredményes műszaki-, tudományos tevékenysége elismeréseként.

A Paksi Atomerőmű (PA) Zrt. élén jelenleg Süli János áll, aki régi szakembernek számít, 1980 óta dolgozik az atomerőműben, amelynek élére másfél évvel ezelőtt nevezték ki. Elődje Kovács József volt, aki Kocsis Istvánt követte a vezérigazgatói székben, 2005-ben.

Az országgyűlés 2009-ben az erőmű kibővítése mellett döntött úgy, hogy a korábban ígérttel szemben nem tartottak népszavazást a bővítésről, többen vitatják, hogy minden részletre kiterjedő háttéranyagokkal segítették volna a döntés meghozatalát és elmaradt a lehető legnagyobb nyilvánosság bevonásával lefolytatott vita is.