Befejeződött a Malév-pilóták sztrájkja

Vágólapra másolva!
Hétfőn délelőtt tíz órakor kezdődött el és a terveknek megfelelően délben be is fejeződött a Malév-pilóták figyelmeztető sztrájkja. A Budapest Airport szóvivője szerint egyetlen járat sem késett a sztrájk miatt, a pilóták szakszervezete szerint azonban szerdától határozatlan idejű sztrájkot kezdenek, ha hétfőn nem sikerül megállapodni. A légitársaság és a pilóták egy évi 1 milliárd forintos bérelvonáson miatt különböztek össze.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délre befejeződött Ferihegyen a HUNALPA Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületébe tömörült Malév-pilóták kétórás sztrájkja, amely délelőtt tíz órakor kezdődött. Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője azt mondta: a reptér forgalma zökkenőmentes volt, egyetlen járat sem késett a sztrájk miatt. Kisebb késések nem a sztrájk miatt voltak, azokat más "forgalmi ügyek" okozták - tette hozzá. Hardy korábban azt mondta, a munkabeszüntetés várhatóan egy amszterdami járatot fog érinteni.

Óvári Tamás, a Hunalpa elnöke szerint viszont a munkabeszüntetés 10 járatot és 16 pilótát érintett. "A sztrájkot úgy szerveztük, hogy csak kisebb késések fordulhassanak elő" - tette hozzá. "A külföldről hazatérő pilótákat - mintegy 60-70-et - nem korlátoztuk" - mondta a Hunalpa elnöke, aki szerint a szolgálatban nem lévő pilóták - közel százan - szolidaritásból a munkahelyükön tartózkodnak. A Malév összesen több mint 200 pilótát alkalmaz - közölte Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője.

A pilóták 11 órakor demonstráltak is azért, mert a légitársaság menedzsmentje egyoldalúan csökkentette a jövedelmüket. Mintegy száz, szolgálatban nem lévő Malév-pilóta követelt a kétórás sztrájk félidejében törvényes munka- és pihenőidőt. A pilóták egyenruhában, Hunalpa feliratú sapkában "Herr Gauss-Malév vezérigazgató - Magyarország=banánköztársaság, Törvényes munka- és pihenőidőt!"feliratú táblákkal tiltakoztak hétfőn délelőtt a repülőtér egyes terminálján. Az MTI Ferihegyen tartózkodó tudósítója nem látott tömeget a Malév pultjainál, és lézengő, tanácstalan utasokat sem.

A szakszervezet korábban azt közölte, hogy nem a pilóták bérének emelése miatt kezdeményezte az egyeztető tárgyalásokat, hanem a Malév vezérigazgatója által bevezetett intézkedésre reagálva, amely - a kollektív szerződés megkötésére irányuló tárgyalásokat megszakítva - 2010. szeptember 1-jétől egyoldalúan 20 százalékkal csökkentette a pilóták fizetését. A hétfői demonstráción Óvári Tamás, a Hunalpa elnöke elmondta, hogy a pilóták évi, összesen egymillió eurós (280 millió forint) jövedelemcsökkenést elfogadnának, de a Malév eredetileg 4,1 millió eurót, az újabb ajánlat szerint 3,1 millió eurót szeretne elvonni a pilótáktól.

A Malév szóvivője, Hegedűs Ádám arról szerint a pilóták átlagosan 2,2 millió forintot keresnek havonta, de a cég a repülési pótlékukat, valamint napidíjukat csökkentette. A pénzelvonással a Malév éves szinten összességében egymilliárd forint megtakarítást szeretne elérni, beleértve a közterheket is. A sztrájk okáról és előzményeiről részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat.

Fellegi együttműködést kér a pilótáktól

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hétfő délelőtt közleményt adott ki, melyben azt írták: Fellegi Tamás miniszter szeptember 2-án találkozott a légitársaság érdekképviseleteinek delegáltjaival, majd a pilótáknak szeptember 10-én tartott külön megbeszélésen, több mint ötven munkavállaló előtt is ismertette a légitársaság örökölt jogi és üzleti mozgásterét, az orosz tárgyalások állását.

"A tárcavezető a pilóták véleményét meghallgatva megerősítette, hogy a Malév helyzetének megszilárdítása minden érintettől együttműködést követel. Hangsúlyozta, hogy rosszul időzített sztrájkkal nem lehet tulajdonosi döntéseket kikényszeríteni a menedzsment eltávolítására" - olvasható a minisztérium közleményében. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint ősszel a következő évekre szóló, világos kormányzati stratégia készül a légitársaság jövőjének megnyugtató rendezésére. Fellegi a következő néhány hétre türelmet kért a Malév munkatársaitól a vállalat további sorsát jelentősen befolyásoló nemzetközi tárgyalásokig.

Ferenczi Zsolt, a Hunalpa kommunikációs vezetője azt mondta, hogy ha nem jár eredménnyel a figyelmeztető sztrájk, akkor határozatlan idejű munkabeszüntetést kezdenek. Hétfőn délután két órakor kezdődik az utolsó tárgyalási forduló, és ha az eredménytelenül zárul, akkor szerdán 10 órától indul a határozatlan idejű sztrájk - közölte. A szakszervezet sztrájkalapjának nagyságát firtató kérdésre hozzátette: addig tudnak sztrájkolni, ameddig szükséges.