Már nem kiemelt beruházás a Sukoróra tervezett kaszinó

Vágólapra másolva!
Matolcsy György gazdasági miniszter utasítást adott a King's City kaszinóváros kiemelt beruházási státuszának visszavonására. Matolcsy erről hétfőn beszélt az országgyűlésben. King's City néven több mint 400 milliárd forintos turisztikai beruházást tervezett Sukoróra egy befektetőcsoport.
Vágólapra másolva!

Utasítást adott a King's City kaszinóváros kiemelt beruházási státuszának visszavonására a Matolcsy György gazdasági miniszter. Matolcsy hétfőn a parlamentben ezt Schiffer András LMP-frakcióvezető interpellációjára válaszolta. Hozzátette: a Velencei tó körül kaszinó- és gyárváros sem lesz, hanem olyan fejlesztésekre lehet számítani, amelyek - hasonlóan nyugat-európai példákhoz - a vízre, a tóra valami különlegességet építenek.

King's City néven másfél milliárd eurós, azaz több mint 400 milliárd forintos turisztikai beruházást tervezett Sukorón egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez úgy jutottak hozzá, hogy felajánlották cserére a magyar államnak Pest megyében található - összesen 183 hektáros - földjeiket. A csereszerződést 2008 júliusában kötötte meg magyarországi megbízottjuk, Joav Blum az Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel (MNV).

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el az ügyben 2009 áprilisában. Az ügyészség gyanúja szerint az állami földeket alul-, a befektetőét pedig felülértékelték a csere során. A sukorói csereszerződésben a sukorói területet 734,3 millió forinttal alulértékeltek, míg az albertirsai és a pilisi ingatlanok 593,5 millió forinttal túlértékeltek voltak, így a csereügyletben 1 milliárd 327,8 millió forint értékkülönbség állapítható meg - állítja az ügyészség.

A nyomozás elrendelése után Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter tavaly októberben felkérte az MNV-t, hogy kezdjen tárgyalásokat az eredeti állapot visszállítása érdekében. Miután a tárgyalások nem vezettek eredményre az MNV peres eljárásban kezdeményezte a csere előtti állapot visszaállításását. Oszkó menesztette az MNV éléről Tátrait, akit még a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere, Veres János nevezett ki a vagyonkezelő élére. Tátari az üggyel kapcsolatban augusztus végén vette őrizete az ügyészség.