Tarlóssal rázná gatyába a fővárost Demszky kiábrándult helyettese

Vágólapra másolva!
Demszky Gábor távozó főpolgármester egykori helyettese lesz Tarlós István főtanácsadója, ha a Fidesz főpolgármester-jelöltje megnyeri az októberi választást. Atkári János egy átfogó pénzügyi helyzetkép elkészítését tartja a legsürgősebb feladatának, amellyel meg lehetne szünteti a főváros egyensúlyi hiányát, de az [origo]-nak azt mondta, csontvázakat nem fog keresni.
Vágólapra másolva!

Atkári János, Demszky Gábor távozó főpolgármester korábbi helyettese budapesti főtanácsadó lesz, ha a Fidesz és a KDNP által támogatott Tarlós István megnyeri a főpolgármester-választást. Erről Tarlós beszélt az MTV reggeli műsorában.

"Először 2006 nyarán volt arról szó, hogy tanácsaimmal segíthetem Tarlóst, ha megnyeri a választást" - mondta Atkári az [origo]-nak. Szerinte Tarlós azóta többször is kikérte tanácsát néhány fővárosi ügyről, körülbelül tucatnyi ilyen beszélgetésük volt az elmúlt négy évben. "Kizárólag szakmai ügyekben számít a tanácsaimra, semmilyen személyi információról nem esett szó" - mondta Atkári.

Atkári szerint főleg a költségvetés-tervezetről, a záróbeszámolóról, pénzügyi kilátásokról vagy például a BKV gazdálkodásáról kérte Tarlós a tanácsait. "Nemrég azt kérdezte tőlem, ilyen kérdésekben folytatódhat-e az együttműködésünk, ha megválasztják főpolgármesternek, én pedig igent mondtam, mert bárkinek szívesen segítek szakmai kérdésekben, aki megkeres" - mondta Atkári.

Nem keres csontvázakat

Atkári az [origo]-nak azt mondta, nem főállásban dolgozna Tarlósnak, hanem nyugdíjasként, alkalmi tanácsadóként. A legfontosabb elvégzendő feladatának azt tekinti, hogy készüljön egy pénzügyi helyzetkép, ami nem csontvázak keresését jelenti, hanem az "információs rendszerben való hiányosságok pótlását". Szerinte még nem készült számszerűsítő kimutatás a főváros tulajdonában lévő eszközökről: utakról, buszokról, parkokról, aluljárókról. Ez a felújítási költségek meghatározása miatt lenne fontos Atkári szerint.

A legfontosabb feladatok közé sorolta még a BKV pénzügyeinek rendbetételét, valamint azt, hogy kellően fel kell mérni - akár a nagyberuházásoknál, akár a kisebb volumenű fejlesztéseknél - a kockázati tőkét. Meg kell szüntetni a főváros egyensúlyi hiányát - jelentette ki Atkári és hozzátette, "az általam felsorolt dolgok korábban sem valósultak meg, amikor az én felelősségem alá tartoztak".

Demszky ellen fordult

A 64 éves Atkári 1991 és 2006 között dolgozott a Városházán, korábban a Világgazdaságnál dolgozott rovatvezetőként, majd főszerkesztő-helyettesként. 2006-ban nyugdíjba vonult, valamint a Pénzügykutató Zrt. igazgatója lett. Atkári 1994 és 2004 között gazdasági főpolgármester-helyettes, majd 2005-2006-ban főpolgármester-helyettes volt, 2004-től azonban egyre hűvösebbé vált a viszonya Demszkyvel. A 2006-os önkormányzati választás előtt polgármester-helyettesként azt mondta, hogy a főváros érdekét jobban szolgálná, ha nem Demszky Gábor lenne a főpolgármester, mert szerinte olyan politikai légkört teremtett "egyik oldal és másik oldal között, ahol az értelmes eszmecserére, tárgyilagos, elemző döntés-előkészítésre és döntéshozatalra egyre kevesebb esély van".

Tarlós a Figyelő honlapján hétfőn megjelent interjúban azt mondta, csak a választási győzelem után hirdethető csapat. Azt mondta, György Istvánra számít a városüzemeltetésben, a pénzügyi kérdésekben pedig azzal az Atkári Jánossal működne együtt, akivel kerületi polgármesterként nem volt túl jóban, de elismerte a munkáját. Pénzügyi-gazdasági kérdésekben meghatározóak lesznek az Atkári elképzelései - jelentette ki.