Eltemették az afganisztáni támadás második áldozatát

2010.09.14. 16:45

Katonai tiszteletadással temették el kedden Tatán Kolozsvári György posztumusz hadnagyot, aki akkor sérült meg életveszélyesen, amikor Afganisztában támadás érte a magyar katonákat szállító konvojt.

Katonai tiszteletadással helyezték örök nyugalomra a Magyar Honvédség hősi halottját, Kolozsvári György posztumusz hadnagyot kedden Tatán, a Kocsi úti temetőben. Sírjáig az Afganisztánban szolgáló tartományi újjáépítési csoport (PRT) 8. váltásának tagjai álltak sorfalat. A 37 éves korában hősi halált halt katonát Sándor Zsolt ezredes, a tatai Klapka György Lövészdandár parancsnoka búcsúztatta, kiemelve, hogy Kolozsvári György közel három évet szolgált hazájától távol, kétszer járt kiképzésen az Egyesült Államokban és ötször vett részt békefenntartó küldetésben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nézze meg a temetésen készült fotóinkat a képre kattintva!

Kolozsvári György akkor sérült meg életveszélyesen, amikor az Afganisztánban szolgáló tartományi újjáépítési csoport hazatérő katonáit szállító egyik konvojt támadás érte. Ekkor esett el Pappné Ábrahám Judit, két bajtársa pedig súlyos sérüléseket szenvedett. A támadás után a kómába esett Kolozsvári kezelését az afganisztáni Mazari Sarifban lévő német katonai kórházban kezdték meg, majd augusztus 25-én szállították Magyarországra. A Honvédkórház intenzív osztályának orvosai a legkorszerűbb terápiás kezelésekkel és eszközökkel, huszonnégy órás folyamatos ügyeletben küzdöttek a kritikus állapotban lévő sérült életéért, halálát az élettel össze nem egyeztethető agysérülések okozták.

Kolozsvári György 1973. december 22-én született Pápán. Katonai szolgálatát 1996-ban kezdte meg. A tatai dandár lövész zászlóaljában, a 3. lövész századnál szolgált, majd az alakulat vezénylő zászlósa lett. Járt Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában. Afganisztánban 2007-ben, a PRT 2. váltásával járt először. Három alkalommal is kitüntették a Békefenntartásért szolgálati jellel. Megkapta a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát, és teljesítményét számos alkalommal pénzjutalommal is elismerték.