Dacol a Szimplakert az éjféli zárásról határozó önkormányzattal

Vágólapra másolva!
Éjfélkor be kell zárnia a Budapest egyik legismertebb romkocsmájának, a Szimplakertnek. A VII. kerületi önkormányzat a júniusi csendrendelet alapján, de a szomszédos lakók kérésére hozta a döntést. A lakók többsége már este tíztől bezáratta volna a kocsmát. A szórakozóhely vezetője az [origo]-nak azt mondta, nem zárnak be éjfélkor, hanem megvárják a rendőröket, és egyelőre vállalják a büntetést. Szerdára tüntetést szerveznek a Szimplakert mellett.
Vágólapra másolva!

Éjfélkor be kell zárnia a VII. kerületi Szimplakertnek a kerületi önkormányzat határozata szerint. A szórakozóhely nyitvatartását az önkormányzat egy júniusban elfogadott rendeletére hivatkozva korlátozta, ennek alapján éjfél és reggel hat óra között nem nyithat ki a kerület egyik legismertebb romkocsmája. A határozat szerint - melyet a Szimplakertet is üzemeltető cég tett közzé a honlapján és a Facebook közösségi oldalon is - a döntés ellen nem lehet fellebbezni, legfeljebb jogszabálysértésre hivatkozva pert indítani.

A Kazinczy utca 14. szám alatti Szimplakert nyitvatartását a Kazinczy utca 11. lakóinak kérésére korlátozták. Az indoklás szerint a lakók 90 százaléka arra szavazott, hogy a Szimplakertet éjfél után zárják be. Az érintett társasházaknak június óta van erre joga, ekkor született meg ugyanis az önkormányzat csendrendelete. A két másik szomszédos társasház lakói egyhangúlag úgy döntöttek, hogy a 22 órai zárást kezdeményezik - derül ki a határozatból.

A VII. kerületi jegyző a társasházak lakóinak döntése értelmében végül a 24 órai zárás mellett döntött. A szeptember 6-i határozatból nem derül ki, hogy a Szimplakertnek pontosan mikortól kell éjfél után zárva tartania.

Inkább megvárják a rendőröket

Az [origo] megkereste a Szimplakert vezetőjét, Zsendovits Ábelt, aki azt mondta, a határozat értelmében már kedden éjfélkor be kellene zárniuk, de úgy döntöttek, hogy ezt nem teszik meg, hanem megvárják az intézkedést, az esetleg kiérkező rendőröket. Az első bírságot Zsendovits szerint megvárják. Hozzátette, a harmadik bírság után a jegyzőnek elvileg már a hely bezáratására is van lehetősége.

A Szimplakert tulajdonosa szerint a magyar jog nyit kiskapukat - például alapíthatnának új céget, kérhetnének új működési engedélyt, és ezzel időt nyernének -, de nem szeretnének ehhez az eszközhöz nyúlni, inkább párbeszédet szeretnének kialakítani a hatóságokkal. Szerinte jogos a lakók problémája, de a környékbeli zajt nem a szórakozóhely működése okozza, hanem az utcán járkáló, beszélgető, néha kurjongató emberek.

Zsendovits szerint az éjféli zárás nem jelent kompromisszumot számukra, hanem a bevételük hatvan százalékának elvesztését jelentené. El kellene küldeniük az alkalmazottaik felét, és nem tudnák kifizetni a tulajdonos felé a bérleti díjat - tette hozzá.

A tulajdonos - aki a kerületi szórakozóhelyek összefogásának vezetője is - úgy tudja, hogy eddig nyolc helyre küldtek ki hasonló határozatot, köztük például az egykori Almássy téri művelődési ház épületében működő hely ellen is, de többen eddig még nem vették át a határozatot. Van olyan hely is, ahol a héten tartják a határozathoz szükséges harmadik lakógyűlést. Szerinte az önkormányzat szándékosan időzítette a "választási hajrá" idejére ezeket a döntéseket.

A Facebook-on kedden megindult egy szerdai gyűlés szervezése "a hülye jegyző ellen és a Szimpla mellett", amelyet délután a VII. kerületi önkormányzat épülete előtt tartanak. Zsendovits azt mondta, ezt a megmozdulást nem ők szervezik.

Az üggyel kapcsolatban az [origo] érdeklődésére a VII. kerületi önkormányzat későbbre ígért választ.

Durvábbnak indult a csendrendelet

Az erzsébetvárosi csendrendelet első változata szerint minden szórakozóhelynek éjfélkor be kellett volna zárnia a kerületben. Később - részben a tiltakozások hatására - az önkormányzat puhított a szabályokon, és általános csendrendelet helyett júniusban úgy döntött, hogy a szórakozóhelyek és boltok nyitvatartásáról a lakók dönthetnek, az üzletekkel szomszédos társasházak a jegyzőnél kérvényezhetik a korai zárást.

Az elfogadott helyi rendelet szerint az üzletek nyilvántartása korlátozható éjfél és reggel 6 óra közt, ha azt az üzletnek helyt adó és a szomszédos társasházak - tehát nem egyes lakók - kérik. A kérelmet vagy a társasházak közgyűlései nyújtják be, vagy a tulajdoni hányad többségével rendelkező lakók írásban kérhetik a jegyzőtől. A jegyző a kérelmek alapján dönti el, hogy az adott üzlet meddig tarthat nyitva.

Ha egy üzlet megszegi a nyitvatartási szabályokat, a kereskedelmi törvény szerint bírságot kaphat, üzletét határozott időre bezárathatják, vagy végső esetben visszavonhatják a működési engedélyét. A helyi rendelet nem vonatkozik minden üzlethelyiségre, csak az alkoholt is árusító vendéglátóhelyekre. Ez alól is kivételt képeznek a szállodák éttermei és bárjai.

A csendrendeletről bővebben ebben és ebben a cikkünkben olvashat.