Feljelentést tett az Állami Számvevőszék a 4-es metró ügyében

Vágólapra másolva!
A szabálytalan közbeszerzések, a teljesítménnyel nem arányos díjfizetés és a felelőtlen szerződéskötések miatt hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 4-es metró beruházásával kapcsolatban. A fővárosi önkormányzat szerint példátlan, hogy az ÁSZ úgy tett feljelentést, hogy nem várta meg az ügyben a főváros válaszait.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megvizsgálta a 4-es metró beruházási folyamatát, közleményük szerint a vizsgálat során több olyan szabálytalanságot is találtak, amelyben tisztázni kell a büntetőjogi felelősséget, ezért az ÁSZ jogi osztálya feljelentést tett hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

A közlemény szerint a hűtlen kezelést az államnak és a fővárosnak vagyoni kárt okozó, szabálytalanul lefolytatott közbeszerzési eljárások, a teljesítéssel nem arányos díjfizetés és a "felelőtlen, nyilvánvalóan és előreláthatóan kárt okozó" szerződés-kötési gyakorlatra alapozzák. A feljelentést az Állami Számvevőszék a Fővárosi Főügyészségnek juttatta el.

Gyekiczki András, az Állami Számvevőszékkel tárgyaló fővárosi delegáció vezetője kedden közleményben reagált az ÁSZ bejelentésére. Azt írja: a 4-es metró beruházását vizsgáló ÁSZ-jelentés tervezeteit megkapták, az észrevételeiket megküldték, ezekben ténybeli tévedések tucatjaira hívták fel a figyelmet. Az ennek nyomán átdolgozott vizsgálati jelentést még nem kapták meg, ezután még nyolc nap állna a főváros rendelkezésére az észrevételeiket megtenni, tehát az eljárás még javában tart.

"Ehhez képest az ÁSZ elnöke a parlamentben már bejelentette az eljárás eredményét. Ez példátlan az ÁSZ eddigi két évtizedes gyakorlatában. Ezért kár volt vizsgálatot indítani, elég lett volna felolvasni egy előre megírt vádiratot. Az ÁSZ vizsgálati jelentés-tervezeteire adott válaszokat a Fővárosi Önkormányzat hamarosan nyilvánosságra hozza, mivel az önkormányzati választások után nincs remény rá, hogy a válaszaink nyilvánosságot kaphatnak" - áll a közleményben.