MN: Tudtak a hatóságok az illegális étrend-kiegészítőkről

2010.09.14. 7:51

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az ÁNTSZ is tudott arról, hogy számos étrend-kiegészítő illegálisan előállított gyógyszerhatóanyagot tartalmaz - írja keddi számában a Magyar Nemzet. A OGYI közlése szerint nincs szankcionálási jogköre, az ÁNTSZ ellenőrei annyit tettek, hogy megkérték az általuk felkeresett boltokat, ne forgalmazzák a termékeket.

Már régóta tudomásuk van az egészségügyi hatóságoknak arról, hogy számos étrend-kiegészítő illegálisan előállított gyógyszerhatóanyagot tartalmaz, mégsem tettek olyan intézkedést, amely megakadályozta volna, hogy ezeket a termékeket továbbra is a fogyasztókat megtévesztve, akár életüket is veszélyeztetve árusítsák - írja a keddi Magyar Nemzet a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán készült vizsgálattal kapcsolatban.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) sajtóosztályán azt közölték a lappal, hogy 2008 januárja és 2010 júniusa között 113 hamisítás vagy illegális forgalmazás gyanújával lefoglalt, illetve beküldött mintáról adott ki analitikai szakvéleményt. A Magyar Nemzet azt írja, ezen a területen nincs piacellenőrzési jogköre az OGYI-nak, a vizsgálatokat más hatóság által folytatott eljáráson belül végezték, és az eredményről minden esetben tájékoztatták a "megrendelőt".

A megvizsgált 113 minta között háromféle regisztrált étrend-kiegészítő, a többi illegálisan forgalmazott, ismeretlen eredetű készítmény volt. Az OGYI laboratóriumában bevizsgált étrend-kiegészítőkben potencianövelő gyógyszerhatóanyagot találtak, ugyanazt, amit a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán vizsgált termékekben.

A Magyar Nemzet azt írta, hogy az OGYI közlése szerint nincs szankcionálási jogkörük. Ugyanezt közölte az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója, Martos Éva is, aki elmondta: nem tudtak az OGYI vizsgálati eredményeiről. A lap szerint az ÁNTSZ annyit tett, hogy zároltatta a szóban forgó készítményeket, vagyis azokban a boltokban, ahova az ellenőrök eljutottak, megkérték az eladókat, hogy amíg a hivatalos vizsgálat nem igazolják a gyanút, ne árusítsák a szereket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK