Vágólapra másolva!
A legfőbb ügyész hatéves mandátumát kilenc évre emelhetik - olvasható Népszabadság keddi számában. A lap fideszes forrásoktól úgy tudja, a decemberben 70 évessé váló Kovács Tamás legfőbb ügyész utóda Polt Péter lehet.
Vágólapra másolva!

Polt Péternek ismét esélye lehet a legfőbb ügyészi posztra, ha megszűnik Kovács Tamás megbízatása - írta keddi számában fideszes politikusokra hivatkozva a Népszabadság. A lap szerint a megkérdezett politikusok azt mondták, Orbán Viktor "jónak látná", ha a 2000-ben Györgyi Kálmánt váltó Polt ismét a vádhatóság élére kerülne. A Népszabadság úgy tudja, a jelenlegi elképzelések szerint a legfőbb ügyész jelenleg hatéves mandátumát kilenc évre emelnék.

Kovács Tamás legfőbb ügyész mandátuma december 13-án jár le, ekkor lesz ugyanis hetvenéves. A kormánytöbbség a lapnak nyilatkozó fideszes források szerint a legfőbb ügyész megválasztását összekötné egy alkotmánymódosítással még az őszi ülésszak alatt. A legfőbb ügyész személyére az alkotmány szerint a köztársasági elnök, Schmitt Pál tehet javaslatot.

A Népszabadság szerint fideszes szakértők és alkotmányjogászok az ügyészség kormány alá rendelését nem tervezik, viszont korlátoznák a parlament legfőbb ügyésszel kapcsolatos jogosítványait. Mint írták, állítólag olyan javaslat is megfogalmazódott, hogy Kovács Tamás utóda már ne legyen interpellálható az Országgyűlésben.