Megugrott az ismertté vált HIV-fertőzések száma Magyarországon

Vágólapra másolva!
Magyarországon alacsony az egy főre jutó HIV-fertőzések aránya, de 2010 első félévében látványosan emelkedett az új fertőzöttek száma. A járványügyi központ szakértője szerint nem kell megijedni, a jelenségnek többféle magyarázata lehet. Egy AIDS-tanácsadással foglalkozó szervezet szerint újdonság, hogy egyre több a heteroszexuális fertőzött, és a párcsereklubok látogatói is megjelentek a rizikócsoportok között.
Vágólapra másolva!

Idén fél év alatt több új HIV-fertőzött embert regisztráltak Magyarországon, mint négy éve egész évben - derül ki Országos Epidemológiai Központ (OEK) lapjában, az Epinfóban frissen publikált adatokból. 2010 első hat hónapjában 105 emberről állapították meg Magyarországon, hogy megfertőződött a vírussal, ami jelentős emelkedés az elmúlt évekhez képest.

Az új HIV-fertőzések száma 2006-ban 81 volt, ami 2007-ben 119-re, tavaly pedig 140-re nőtt. A korábbi években az új fertőzések egyenletesen oszlottak el, ennek alapján feltételezhető, hogy a június végi 105-ös szám megduplázódhat 2010 végére, azaz az új HIV-fertőzöttek száma átlépheti a 200-at.

Az idei év első felének adatai azért is ugorhattak meg látványosan, mert az OEK idén több projektet vezetett a leginkább HIV-fertőzésnek kitett csoportok szűrővizsgálatára - mondta az [origo]-nak Dudás Mária, az OEK járványügyi osztályának munkatársa. Dudás szerint az úgynevezett "MSM-populáció", a férfiakkal szexuális kapcsolatot fenntartó férfiak körében végzett szűrővizsgálatok közül idén sok HIV-pozitív eredmény került ki, ezek 14 fővel növelték az első féléves adatot. "Persze arányaiban ezek nélkül is több az újonnan regisztrált fertőzött személy idén, mint az előző években, de a féléves adatból még nem vonnék le messzemenő következtetéseket, várjuk meg, mennyi HIV-fertőzöttet találnak a következő két negyedévben" - mondta.

Tavaly körülbelül 90 ezer szűrővizsgálatot végeztek Magyarországon, míg az azt megelőző két évben mélyponton volt a szűrések száma, 3 éve körülbelül 65 ezer, 2 éve körülbelül 83 ezer vérmintát ellenőriztek.

Kevesebb mintában több fertőzés

A korábbi HIV-vizsgálatok adatai azonban arra utalnak, hogy a fertőzöttek számának növekedését nem lehet kizárólag azzal magyarázni, hogy többen mennek el önkéntes szűrésre, mint korábban. A HIV-fertőzöttek száma 2006-től 2009-ig 73 százalékkal, miközben az önkéntesen szűrésre jelentkezők és a szűrésre kötelezettek száma csak 14 százalékkal nőtt. A fertőzöttek száma ráadásul úgy emelkedett közel háromnegyedével, hogy az összes megvizsgált vérminta közel 10 százalékkal kevesebb volt 2009-ben, mint 2006-ban - derül ki a magyar hatóságok által az UNAIDS nevű ENSZ-szervezet rendelkezésére bocsátott 2006-os és 2009-es adatokból.

Növekedést tapasztalt a HIV-fertőzöttek számában az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat (AATSZ) civil szervezet is, amely évente több ezer HIV-tesztet végez a hozzá forduló embereken. Takács Sándor, a szolgálat munkatársa az [origo]-nak azt mondta, hogy a tavaly végzett 3471 vizsgálatukból 26 eredménye lett pozitív, ami 0,75 százalékos arány. Idén július végéig 2242 tesztet végeztek, és már hét hónap alatt 21 fertőzöttet találtak, ami 0,94 százalékos találati arány.

A fertőzöttek nagy többsége férfi
A HIV-fertőzöttek túlnyomó többsége férfi Magyarországon. A 2010 első félévében regisztrált 105 ember között 81 férfi és 15 nő van, a többiek neme ismeretlen, mert anonim szűrésen vettek részt. A rizikócsoportok szerinti megoszlást vizsgáló adatokból az derül ki, az idén regisztrált, HIV-vírussal élők között 76-an homo- vagy biszexuálisak, 8-an heteroszexuálisak. Azok között, akikről van részletes információja az OEK-nek, nincs olyan, akiről azt lehetne feltételezni, hogy vérátömlesztés vagy intravénás droghasználat során fertőzödött meg.

1985 óta összesen 1877 HIV-fertőzöttet találtak Magyarországon. Közülük körülbelül minden negyedik ember nem magyar állampolgár, csak Magyarországon állapították meg róluk, hogy hordozzák a HIV-vírust.

Az OEK adatai szerint a HIV-vírusfertőzés által okozott AIDS-megbetegedések száma Magyarországon évek óta stagnál, 2007 óta minden évben 23 volt a megbetegedések száma. Ebben nem volt változás 2010 első félévében sem, 12 emberről állapították meg, hogy AIDS-beteg. A betegségnek idén 3 halálos áldozata volt, míg tavaly 9-en haltak meg AIDS-ben Magyarországon. Ezzel 308-ra emelkedett az AIDS magyarországi halálos áldozatainak száma 1987 óta. A látencia nagyságára utalhat, hogy 2001 és 2005 között az AIDS-betegséggel diagnosztizált emberek 60 százalékáról nem tudták korábban, hogy HIV-fertőzött, és 2006-ban is 55 százalék volt ez az arány.



"Nagy bummtól" tart egy civil szervezet

Takács szerint egyre több az úgynevezett "átjáró fertőzés": sokan Kelet-Európából Nyugat-Európába tartó szexmunkásoktól kapják el a HIV-vírust. Míg korábban Magyarországon egyértelműen a meleg férfiak között volt a legtöbb fertőzés, mostanra az egyre gyakoribb biszexuális kapcsolatok miatt a heteroszexuálisok között is növekedés tapasztalható, illetve több náluk kiszűrt fertőzött kapta meg a HIV-vírust párcserére lehetőséget adó úgynevezett swinger klubokban.

Az AATSZ szerint a jelenlegi látványos növekedés részben arra vezethető vissza, hogy sok korábban megfertőzött emberről most derül ki, hogy megkapták a vírust. "Az a tapasztalat, hogy ezek az emberek fél évig, egy évig keringenek az egészségügyben, mire egy orvosnak eszébe jut, hogy HIV-tesztet kellene csináltatni" - mondta Takács Sándor, aki szerint több HIV-fertőzöttekkel foglalkozó orvos "nagy bummra", a kimutatott fertőzések ugrásszerű növekedésére számít emiatt. Takács is azt mondta ugyanakkor, hogy a növekvő számokat nem az eredményezi, hogy nőtt a szűrési hajlandóság: sokan tájékozatlanságuk miatt továbbra sem jelentkeznek szűrővizsgálatra.

A szűrések száma Magyarországon az emelkedés ellenére még mindig alacsony - mondta Dudás. A statisztikai adatok szerint 1000 lakosra Magyarországon jut a harmadik legkevesebb szűrővizsgálat az EU országai közül. A kevés vizsgálat betudható annak is, hogy Magyarországon még mindig kifejezetten alacsony a HIV-fertőzöttek száma, és ezért nincs benne a köztudatban a fertőzés veszélye.

Dudás Mária szerint a magyar adatok megegyeznek a közép-európai országok adataival, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is körülbelül ugyanennyi fertőzöttet regisztrálnak évente. "Ez az évi 50-100 újonnan regisztrált fertőzés nagyon kis szám, a járványügyi helyzet náluk még mindig nagyon kedvező" - mondta, hozzátéve: ilyen alacsony számoknál a százalékban jelentős emelkedés sem olyan ijesztő, mint ha ezres nagyságrendű fertőzésről lenne szó.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A szomszédos Ukrajnában tombol a vírus

Magyarországtól keletre és nyugatra viszont sokkal rosszabb a helyzet: Európában Dudás Mária szerint évente 25 000 új HIV-fertőzöttet diagnosztizálnak. Nyugat-Európában Portugália és Nagy-Britannia, keleten Ukrajna, Oroszország és a balti államok regisztrálják a legtöbb megbetegedést. Ukrajnában 100 ezer lakosra 43, Magyarországon 1,4 új HIV-fertőzött jutott 2009-ben.

Egy 2010-ben kiadott UNICEF-jelentés arra hívta fel a figyelmet, hogy drámai gyorsasággal nőtt Kelet-Európában és Közép-Ázsiában, Oroszország egyes részein pedig meghétszereződött a regisztrált HIV-fertőzöttek száma 2006 óta - olvasható a jelentésben. A szomszédos, 46 millió lakosú Ukrajnában is súlyos a helyzet, évek óta tart a fertőzöttek számának növekedése. Az UNAIDS nevű szervezet honlapján olvasható adatok szerint 2001 és 2009 között 7000-ről 19 840-re nőtt Ukrajnában a regisztrált HIV-pozitív emberek száma. Ezekben az országokban főleg az intravénás kábítószer-használók miatt nő rohamosan a fertőzöttek száma.

Magyarországon az intravénás kábítószer-használók körében az OEK koordinálásával szintén végeztek az elmúlt négy évben célzott szűrővizsgálatokat. Minden évben mintegy 600-700 intravénás kábítószer-használó ellenőrzése során egyetlen HIV-pozitív mintát sem találtak.