Bekiabálók miatt szakadt félbe Budaházy hosszúra nyúlt védőbeszéde

Vágólapra másolva!
Kevesebb, mint egy órával a kezdés után meg kellett szakítani a többek között terrorizmussal vádolt Budaházy György bírósági tárgyalását, mert a közönség több tagja hangosítást követelve folyamatosan kiabált. Budaházy az elrendelt szünet miatt nem tudta befejezni védőbeszédét, amelyben a Rákosi-rendszer mellett Szilvásy György korábbi titokminisztert is megemlítette, és saját magát politikai fogolynak nevezte.
Vágólapra másolva!

A közönség hangosítást követelő tagjai miatt kevesebb, mint egy óra után megszakították a többek között terrorizmussal - ezen a tárgyaláson "alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészítésével" - vádolt Budaházy György tárgyalását a Fővárosi Ítélőtáblán. A csütörtöki tárgyaláson Budaházy éppen belekezdett védőbeszédébe, de a közönség kiabáló tagjai miatt csak néhány mondatot tudott elmondani, a bíró pedig szünetet rendelt el - jelentette tudósítónk. A bíró előre megkérdezte, hogy mennyi ideig tart majd a védőbeszéde, amire Budaházy azt felelte: nem biztos, hogy még csütörtökön be tudja fejezni.

Budaházy arról beszélt, hogy tizenöt hónapja van börtönben, és tudomása szerint egy uniós bizottság is politikai fogolynak tekinti őt. Azt mondta, szerinte azok helyett ül a börtönben, akik tönkretették az országot, majd név szerint említette Szilvásy György korábbi titokminisztert. Szerinte Szilvásy nemrégen még tízmillió forint jutalmat is kapott, amit ő maga sokkal inkább megérdemelt volna - mondta Budaházy -, de ehelyett őt tíz év börtönnel fenyegetik.

Rákosi tisztogatott utoljára

"2002 óta vadásznak rám, nyolc évig a politika, most a hatóságok" - mondta. Szerinte koncepciós eljárások folynak ellene. "Amilyen ügyben csak lehet, pert akasztanak a nyakamba" - fogalmazott, ezután a rendszerváltást bírálta. Azt mondta, Magyarországon utoljára a Rákosi-rendszer idején volt tisztogatás, és ez az oka annak, hogy ma is ugyanazok alkotják az elitet, akik a rendszerváltás előtt is pozícióban voltak.

A tárgyalásra - amelyre a telt ház miatt a biztonsági őrök több újságírót nem engedtek be - mintegy két tucat Budaházyt támogató ember fért be, akik Budaházyt érkezésekor tapssal, lelkesítő szavakkal köszöntötték. Az első sorokban ülők már a tárgyalás kezdetétől folyamatosan szóvá tették, hogy nem hallják a tárgyalást és Budaházy szavait. "A koncepciós eljárás része az is, hogy nem kapcsolják be a mikrofont" - kiabálta egyikük, majd többen a közönséget rendre utasító bíró szavába vágva kiáltozták, hogy "nem halljuk, nem halljuk, kapcsolják be a mikrofont". A bíró néhány perc kiabálás után végül rábólintott, hogy megpróbálják a kihangosítást bekapcsolni, de ehhez az egész termet ki kellett üríteni, így szünetet rendelt el.

Fotó: Szabó Balázs [origo]

Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő, Budaházy védője a szünet elrendelésekor külön megkérte a közönség Budaházyt lelkesítő tagjait, hogy a továbbiakban ne zavarják bekiabálásokkal a tárgyalást, mert "a Gyuri számára lesz rosszabb, ha egyedül kell küzdenie, és kizavarják őket".

A még 2009. június 17-én elfogott Budaházyt azzal gyanúsítják, hogy 2007 elején egy több személyből álló, Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett azért, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal, őket megfélemlítve befolyásolják a parlamenti döntéseket. A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt ezért terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal visszaéléssel, emberölés előkészületével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel gyanúsítja. A nyomozóhatóság szerint Budaházy ezeket a cselekményeket bűnszervezetben, annak vezetőjeként követte el.