Hátulról támadtak Cozmára a videófelvételek alapján

Vágólapra másolva!
A Cozma-ügy egyik vádlottja azt állította, hogy a veszprémi lokálban a meggyilkolt Marian Cozma kezdte a lökdösődést. A csütörtökön bemutatott videófelvételek viszont azt bizonyítják, hogy a sportoló nem kötözködött, és hátulról támadtak rá.
Vágólapra másolva!

A Cozma-ügy tárgyalásának negyedik napján, csütörtökön a Patrióta lokál videokameráinak felvételeit vetítették le a Veszprém Megyei Bíróságon. A gyilkosság előtt rögzített felvételek közül néhány azt igazolja - a vádirattal egyezően -, hogy az áldozatul esett Marian Cozma nem volt agresszív, nem lökdösött senkit, hanem váratlanul és hátulról támadtak rá.

A felvételen jól látható, hogy Marian Cozma táncolt, miközben egy fekete pólós kopasz férfi a sportolóra támad. A védekező Cozmára egy másik férfi is rátámadt, majd mások is bekapcsolódtak a verekedésbe. A földön fekvő Cozma nem látható a kamera felvételén, az azonban igen, hogy többen is rugdalnak valakit.

A nyomozás adatai szerint a másodrendű vádlott, N. Győző volt fekete pólóban, aki viszont a rendőrségi vallomásában azt állította, hogy Marian Cozma rá "kihívóan nézett" és többször is meglökte. A felvételek ezt nem támasztják alá.

Az egyik filmen látható az alagsori diszkóból a lépcsőn fölfelé futó Marian Cozma, Zarko Sesum kézilabdás és R. Sándor, az ügy elsőrendű vádlottja is, akinek a pólója hátul feltehetően véres és tapogatja a feje tetejét. Vallomása szerint őt egy üveggel a diszkóban fejbe vágták.

Levetítették a bűnesetről készített animációs filmet is, amely szerint Cozmára hárman támadtak rá a Patrióta lokál előtt: R. Sándor, N. Győző és Sz. Iván. A nyomozás adatai alapján készült filmen az látható, hogy miközben Cozmát ketten szemből támadták, R. Sándro a hátához került, s balkézzel, nagy erővel a bal hónalja alatt megszúrta, mire a sportoló azonnal hanyatt zuhant. A film szerint a támadók többször belerúgnak a mozdulatlan testbe.

Kamarás Gábor, az elsőrendű vádlott, R. Sándor védője "színtiszta fikciónak" minősítette az animációs filmet, s vitatta annak valóságtartalmát a másod- és harmadrendű vádlott védője is.

A Cozma-ügy tárgyalását október 4-én folytatják.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokálnál. Segítségére siető sporttársait - a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet - életveszélyesen megsebesítették. A bűncselekmény ügyében hét ember ellen emeltek vádat, a tárgyalás hétfőn kezdődött. (Az ügyről szóló összes cikkünket itt megtalálja.)