Jogerősen életfogytiglant kaptak a tokaji pénzszállítórablók

Vágólapra másolva!
Másodfokon is életfogytiglani fegyházra ítélték a 2007-es tokaji pénzszállítórablás és gyilkosság két elkövetőjét. Egy társuk jogerősen 15 év büntetést kapott, az őket segítőkre pedig 1 és 4 év közti büntetéseket róttak ki.
Vágólapra másolva!

Helybenhagyta az életfogytiglani fegyházbüntetést a tokaji pénzszállítórablás és gyilkosság ügyében a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön. Az elítéltek 2007 március 27-én Tokaj mellett kiraboltak egy pénzszállító kocsit, és kegyetlenül meggyilkolták az egyik biztonsági őrt.

Korábban a Borsod megyei bíróság első fokon Hajdú Roland első- és Szurdok János harmadrendű vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és lőfegyverrel visszaélés miatt életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte. A debreceni büntetőtanács elnöke, Balla Lajos bíró által ismertetett ítélet szerint az elsőrendű vádlott legkorábban 35, a harmadrendű vádlott 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

Somogyi Krisztián másodrendű vádlott büntetése bűnsegédként, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, lőfegyverrel visszaélés és bűnpártolás miatt 15 év fegyház. A bűnpártolás miatt elítélt negyedrendű vádlott börtönbüntetését 3-ról 4 évre emelte a táblabíróság, az ötödrendű vádlott 3 év, a hatodrendű vádlott 3 év 6 hónap, a hetedrendű vádlott a korábban kiszabott 1 év 6 hónap helyett 1 év, a nyolcadrendű pedig 2 év börtönbüntetést kapott.

A kirabolt pénzszállító autó 166 millió forintot szállított, amikor Tokaj mellett a sofőr, azaz a harmadrendű vádlott, egy földútra hajtott, azzal az ürüggyel, hogy "dolgát kell végeznie". A helyszínen elrejtőző első- és másodrendű vádlott fegyverrel arra kényszerítette a biztonsági őrt, hogy szálljon ki az autóból, majd egy zsineggel fojtogatták, és többször torkon szúrták. Az elkövetők rövid ideig Miskolcon, majd Budapesten bujkáltak. Ezután költöztek egy Kiskunhalas melletti tanyára, amelyet a vádlottak szüleinek segítségével, a rabolt pénzből vásároltak.