"Aki kormánypárti, annak sem adunk" - MSZP-fellegvárban kampányolt Kövér

Vágólapra másolva!
Alig kampányol valaki az országban, de Kövér László parlamenti elnökként is tartja a lakossági fórumokat. Szerdán az egyik legbiztosabb szocialista bázisnak számító Dorogon járt, ahol a Fidesz egy újoncot vet be az egykori bányászvárost 16 éve vezető MSZP-s polgármester ellen. Kövér lelkesített, nagyon nehéz időket jósolt, és lehurrogott néhány jobbikos javaslatot. Kampányriport Dorogról.
Vágólapra másolva!

"Annyira gáz, hogy ilyen felvonulással jársz" - jegyezte meg egy nő, miközben puszilkodva üdvözölte Kövér Lászlót a dorogi művelődési ház előtt. A csipkelődő megjegyzés az országgyűlés elnöki posztjával járó kötelező formaságoknak szólt, Kövér ugyanis egy kisebb konvojjal érkezett: elöl egy rendőrautó haladt, mögötte a politikust szállító Audi, hátul pedig egy hatalmas terepjáró. Ez valóban nagy váltás a tavaszi kampányhoz képest, amikor Kövér még a saját maga által vezetett autóval járta az országot, és kíséret nélkül jelent meg a választási rendezvényeken.

"Figyelnem kell, nehogy elszokjak a vezetéstől" - mondta az [origo]-nak a változásról a politikus, hozzátéve, hogy az első Fidesz-kormány titkosszolgálati minisztereként már kipróbálta a formaságokhoz való alkalmazkodást, és "most sem érzem, hogy ez a kedélyállapotomra hatással lenne".

A kormánypárt egyik legbefolyásosabb politikusa azért érkezett szerda kora este a Komárom-Esztergom megyei Dorogra, hogy a Fidesz helyi polgármester-jelöltje mellett kampányoljon. A párt ugyan a felmérések szerint abszolút esélyesként indul az ország legtöbb pontján, ebben az Esztergomhoz közeli kisvárosban azonban a várakozások szerint nem lesz könnyű dolga. A bányászati múltjáról ismert települést 16 éve az MSZP-s Tittmann János vezeti, akinek négy éve még fideszes kihívója sem volt, így közel 70 százalékos eredménnyel fölényesen nyert.

Lámpaláz és langyos kampány

"Dorog mindig MSZP-s volt, szocis" - mondta egy nyugdíjas férfi a kampánygyűlés helyszínén, az egykor munkásotthonként működő művelődési ház előterében. A névtelenséget kérő férfi azt mondta, hogy ugyan a fideszes jelöltnek drukkol, de tart attól, hogy nincs sok esélye. Az elmúlt két ciklusban parlamenti képviselői mandátummal is rendelkező, 54 éves Tittmannal szemben a 32 éves Merényi Tamás indul, aki eddig még a helyi képviselőtestületnek sem volt tagja, és láthatóan nincs nagy közszereplési tapasztalata. A gyűlés előtt egy tévéstábnak nyilatkozva belezavarodott az egyik mondatába, és ezért újra kellett kezdeni a felvételt, majd később a fórumon is szinte lámpalázasan, görcsös hangsúlyozással adta elő előre megírt beszédét.

Forrás: [origo]
Kövér és a házelnöki kíséret - Több képért kattintson a fotóra!

A rendezvényt hat órára hirdették meg, de még közvetlenül előtte is csak néhányan lézengtek a helyszínen. "Nem lesznek sokan" - szólt oda az egyik szervező egy másiknak háromnegyed hatkor. Akkor a tágas teremben még csak négyen ültek, és ugyan a kezdésre jóval többen lettek, de így is jócskán maradtak üres székek. Ez tükrözte az egész eddigi kampány hangulatát, az [origo] által megkérdezett helyiek ugyanis azt mondták, nagyon visszafogott a választási küzdelem a településen. A művelődési ház közelében játszó gyerekekre vigyázó szülők például azt mondták, Merényit alig ismerik, Tittmannt pedig nem is látták az utóbbi hetekben.

Kövér veszélyt érez

Ez ugyanakkor nemcsak dorogi sajátosság, más településeken is alig lehet találni meghirdetett kampányeseményeket. Míg a tavaszi választás előtt szinte minden nap volt valamilyen pártrendezvény, addig most alig lehet találni nyilvánosan meghirdetett politikusi szerepléseket. Kövér szinte az egyetlen ismertebb fideszes, aki járja az országot, és ugyan az [origo]-nak azt állította, hogy pártja tényleges kampányt folytat, hozzátette, a tavaszhoz képest "alacsonyabbnak tűnik az intenzitása, ebben van igazság". Szerinte az emberek jelentős része úgy érzi, hogy "nincs tétje a választásnak", amit ő "nagy veszélynek" tart.

Ez volt az egyik fő üzenete a fórumon mondott beszédében is, szerinte ugyanis nagy hiba lefutottnak tartani az október 3-i szavazást, és mindenkit sürgetett, hogy győzzék meg ismerőseiket, menjenek el szavazni. Hozzátette, hogy az érdektelenséget nemcsak a Fidesz szempontjából érzi problémának, hanem azért is, mert szerinte az ország egyik legnagyobb gondja az, hogy csak kevesen veszik ki a részüket a közügyekből, és így a teher sem oszlik szét egyenletesen.

Forrás: [origo]
A helyi jelöltekkel - Több képért kattintson a fotóra!

Ez a gondolat végigvonult az egész beszédén, többször elismételte, hogy az ország bajait a kormány egyedül nem lesz képes megoldani. Konkrét megoldásokról, a választások utáni várható intézkedésekről nem beszélt, de azt egyértelművé tette, hogy nehéz időszak következik, és nem lesz mód népszerű, költséges intézkedésekre. Arra ugyan tett utalásokat, hogy a fideszes önkormányzatok előnyben lesznek, mert jobban szót értenek a kormánnyal, de kijelentette azt is, hogy nem fognak velük kivételezni más települések kárára. "Aki kormánypárti, annak sem adunk, mert nincs" - fogalmazott Kövér, hozzátéve, hogy a következő években a kormány azzal akar segíteni az önkormányzatoknak, hogy csökkentik a rájuk nehezedő terheket. Példaként azt mondta, át fogják például gondolni az iskolák és kórházak fenntartására vonatkozó kötelezettségeket.

Cigányok és a hosszú út

Kövér ugyan a beszédében a legkeményebben a szocialistákat támadta (például bűnszövetkezethez hasonlította őket), a fórum résztvevőitől kapott kérdéseknél előkerült a Jobbik is, amelyet szerinte nem alaptalanul tartanak sokan szélsőséges pártnak. Az egyik kérdező arról a jobbikos javaslatról kérte ki a véleményét, amely szerint csökkenteni kellene a pártállami vezetők nyugdíját, amire Kövér azt mondta, hogy ő ugyan támogatná ezt, de szerinte ezt húsz évvel ezelőtt kellett volna megcsinálni.

Ennél egyértelműbben utasította el azt a szintén jobbikos elképzelést, hogy a cigány gyerekeket bentlakásos iskolákban kellene nevelni. Azt mondta, nem tart elfogadhatónak olyan megoldást, hogy "állami presszióval megfosszunk gyerekeket attól, hogy a szüleikkel éljenek". Közölte, hogy a cigányság problémáinak megoldása "nagyon hosszú út lesz", de szerinte a romák helyzetén is nemcsak emberbaráti kötelességből kellene javítani, hanem azért, mert a "mi gyerekeink is velük fognak élni".

Forrás: [origo]
Buzánszky Jenő is ott volt - Több képért kattintson a fotóra!

Más olyan kérdések (ezeket írásban lehetett feltenni Kövérnek a helyszínen) is voltak, amelyek arra utaltak, hogy bizonyos ügyekben saját hívei is radikálisabb fellépést várnak a kormánytól. Többen is felvetették például az elszámoltatást, amellyel kapcsolatban a házelnök türelmet kért. Azt mondta, hogy a kormánynak ebben csak annyi szerepe lehet, hogy összegyűjti a gyanús ügyek dokumentumait, és átadja azokat a hatóságoknak. Megjegyezte, hogy a rendőrség ugyan a kormány felügyelete alatt működik, de a rendőri eljárásokba "nem lehet belepiszkálni", ha pedig a függetlenül működő ügyészséghez kerül egy ügy, akkor ott már felügyeleti joggal sem rendelkeznek.

"Tisztességes jogállami ítélkezéshez sok idő kell" - magyarázta Kövér, de egy másik érvvel is igyekezett meggyőzni a közel háromórás rendezvényen kissé megfáradt közönséget a kormány elszántságáról. Ezt a nehéz gazdasági helyzetből vezette le, szerinte ugyanis ha a kormány nem tud rövid távon az életszínvonal javításával "bázist teremteni", akkor "az az érdekünk, hogy legalább ebben eredményt mutassunk fel".