Az OVB szerint az etyeki polgármester nem indulhat a választásokon

Vágólapra másolva!
Törölte a polgármesterjelöltek közül az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteken Szűcs Lajos etyeki polgármester nevét. Az OVB szerint a polgármesterre vonatkozik az az alkotmánymódosítás, amely megtiltja, hogy a rendőrség, katonaság munkatársai leszerelésük után három évig önkormányzati választáson induljanak. A polgármester a Legfelsőbb Bírsághoz fordult a döntés miatt.
Vágólapra másolva!

A Legfelsőbb Bírósághoz fordul Szűcs Lajos etyeki polgármester, akit az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén hozott határozatával törölt a polgármesterjelöltek nyilvántartásából.

Az OVB azért döntött így, mert egy augusztusi alkotmánymódosítás megtiltja, hogy a rendőrség, katonaság, nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársai leszerelésük után három évig önkormányzati választáson induljanak.

Szűcs Lajos az MTI-nek azt mondta, hogy a végsőkig elszánt, és ha kell, a strasbourgi nemzetközi bírósághoz fordul. Szerinte az OVB jogilag nem megalapozott határozatot hozott, mivel az alkotmánymódosítás csak a hatálybalépésekor hivatásos állományban levőkre vonatkozik.

Közölte: tavaly január végén szerelt le a rendőrségtől, és 2009. február óta függetlenként Etyek polgármestere. Az augusztus 19-én hatályba lépett alkotmánymódosítás szerinte nem vonatkozik rá, annak visszamenőleges hatállyal való érvényesítése pedig "összeférhetetlen a demokratikus jogállamisággal".

Az etyeki helyi választási az alkotmánymódosításra hivatkozva megtagadta Szücs Lajos nyilvántartásba vételét. Az ügy a Fejér Megyei Bíróság elé került, amely szeptember 9-én helybenhagyta a Fejér Megyei Területi Választási Bizottság döntését Szűcs Lajos polgármesterjelöltként történő nyilvántartásba vételéről.