Tagadja a traktoros támadást a polgármesterrel viaskodó holland gazda

Vágólapra másolva!
Egy bekötőút mellett álló fák miatt kapott össze Nak önkormányzata azzal a holland gazdával, aki a polgármester szerint traktorral támadt a fát vágó közmunkásokra csütörtökön. A holland férfi az [origo]-nak tagadta, hogy bárkit bántott volna, viszont szégyennek tartja, hogy a polgármester kivágja az utat és az ő majorságát is védő fasort. A rendőrség közúti veszélyeztetés gyanújával nyomoz, a hollandok pedig perre készülnek.
Vágólapra másolva!

Március óta hadakozik a Tolna megyei Nak önkormányzata azzal a holland gazdával, aki a naki polgármester szerint csütörtökön buldózerrel akarta elgázolni őt és az önkormányzat több közmunkását. A szomszédos major, Felsőhetény holland tulajdonosa a majorságához vezető bekötőút fái miatt különbözött össze a polgármesterrel, miután az önkormányzat közmunkásokkal akarta kivágatni az út menti fákat.

Először a Tolnai Népújság számolt be a csütörtöki incidensről. Rácz Róbert naki polgármester szerint a gazda traktorral támadt az utat tisztító közmunkásokra. Rácz az [origo]-nak azt mondta, hogy az önkormányzat által foglalkoztatott közmunkások épp az önkormányzat tulajdonában lévő utat tisztították a cserjéktől, amikor a holland férfi megjelent traktorával, majd fenyegetőzés után elsodorta az egyik munkást. A polgármester ezután a munkások hívására a helyszínre ment: ekkor állítása szerint a gazda egy buldózerrel tért vissza, és azzal is többször megpróbálta elgázolni őket. "Többször megkergetett minket, ha nem ugrálunk félre, eltapos" - mondta, hozzátéve, hogy a férfi németül szidta őket, idiótának nevezte a munkásokat, és a kezét a torka előtt húzogatva fenyegette a polgármestert.

Jacob Broeksmit, a polgármester által megvádolt holland gazda mindezt határozottan tagadta az [origo]-nak, és közölte: ő egyáltalán nem lépett fel agresszívan. Azt mondta, hogy először füvet nyírt egy kis traktorral, majd mikor látta, hogy az emberek az út menti fákat vágják, gyalog ment ki megtudni, hogy mi történik, és a polgármesterrel is ekkor beszélt. Végül délután ismét a kistraktorral ment ki az útra, és szétborította az emberek által felhalmozott fát, de nem próbált elütni senkit. "A férjem nem agresszív ember, és nem is őrült, hogy hét embernek nekitámadjon" - mondta a férfi felesége is, hozzátéve: hazugság, hogy bárkit bántani akartak, ráadásul nincs is buldózerük.

Jogi huzavona az út menti fákért

Broeksmit az [origo]-nak azt mondta, hogy évekkel ezelőtt vette meg a felsőhetényi majort, amely szerinte nagyon szép vidék, akárcsak Magyarország, amelyet nagyon szeret. A megvásárolt majorhoz egy rossz minőségű betonút vezet, amely Nakot déli irányban összeköti a szomszédos Kapospulával is. A holland gazda 5 éve, még az előző polgármester idején kötött szerződést a naki önkormányzattal, hogy a helyiek által gyakran szemétlerakásra használt utat ingyen tisztítja és gondozza, és állítása szerint eddig mindig tisztán is tartotta azt. Rácz Róbert szerint a gazda jogtalanul zárta le sorompóval a közutat, ő azonban azt állítja, hogy a sorompó már az előző tulajdonos idején is ott volt.

A problémák idén márciusban kezdődtek, amikor az önkormányzat 6-8 közmunkása minden figyelmeztetés nélkül megjelent a holland major határában, és elkezdett fát vágni - mondta Broeksmit. A gazda dühös lett, és közölte, hogy ezt nem tehetik, hiszen szerződése van a terület gondozására. Szerinte a polgármester erre azt válaszolta, hogy ő helyben felmondja azt a szerződést. Mivel a hollandok ügyvédje bizonyította, hogy ezt nem teheti, a polgármester végül egy önkormányzati ülésen mondatta fel a szerződést Nak képviselő-testületének segítségével. Ezt az [origo]-nak Rácz Róbert polgármester is megerősítette, ő azonban azt állította, hogy azért mondta fel a szerződést, mert a gazda nem teljesítette a benne vállalt feladatokat.

Broeksmit szerint a márciusi eset úgy végződött, hogy az önkormányzat emberei elvitték kivágott fák használható, eltüzelhető részét, a szemetet és ágakat pedig hátrahagyták. A hulladékra gumiabroncsokat dobtak, benzinnel leöntötték, és a holland majorságának közvetlen közelében elégették, amiről a férfinak állítása szerint felvételei is vannak. Ettől kezdve a hollandok szerint a polgármester hónapokon át provokálta őket, például a földjük határában csőre töltött vadászpuskákkal sétált, és többször mondta nekik, hogy "semmi keresnivalójuk nincs itt, menjenek haza Hollandiába". A gazda szerint az utat sem tisztította az önkormányzat, ott március óta hatalmas szeméthalmok jelentek meg. "Ez szégyen, amit csináltak" - mondta a férfi.

Második menet

Broeksmit az [origo]-nak azt mondta, hogy a csütörtöki második incidens előtt megpróbáltak kiegyezni a naki polgármesterrel, de az nem volt nyitott erre. Korábban a polgármester azt mondta a hollandoknak, hogy a szegények megsegítésére kell a tűzifa, ezért Broeksmit vett a majorsága mellett egy hektár erdőt, és felajánlotta, hogy onnan ingyen vihetnek fát. A férfi azt mondta, hogy az út menti fák télen a hófúvástól védik a tanyára bevezető utat, ezért ajánlott inkább máshonnan fát az önkormányzatnak, de a polgármester ezzel szerinte nem élt. A gazda szeretett volna az út mellé is további fákat ültetni, de szerinte erre sem kapott engedélyt.

Forrás: [origo]-grafika
A lekopaszított bekötőút

Csütörtökön viszont az önkormányzat emberei épp az utat védő fákat vágták ki, és ismét hátrahagyták a szemetet: "még a 3-4 éves fákat is kivágták" - mondta Broeksmit. "Most nagyon csúnya minden, és dühösek vagyunk, mert szerettük ezt a környéket" - tette hozzá Adriana Broeksmit, a tulajdonos felesége. A nő azt is kifogásolta, hogy az eset után este 6 rendőr golyóálló mellényben jött ki hozzájuk kérdéseket feltenni, ami halálra rémítette a 9 éves fiát.

"Ez őrület"

A dombóvári rendőrkapitányság jelenleg a naki polgármester bejelentése alapján közúti veszélyeztetés gyanúja miatt folytat eljárást az ügyben - mondta az [origo]-nak Kitanics Zsuzsa, a dombóvári rendőrkapitányság szóvivője. Az ügyben pénteken helyszínelés, tanúkihallgatás történt, jelenleg az adatokat értékelik - mondta. A rendőrség felvette a kapcsolatot a megyei közlekedési ügyésszel is, és a rendelkezésre álló adatok alapján dönti el, hogy szükség van-e további nyomozásra, vagy a holland tulajdonos gyanúsítotti kihallgatására.

Adriana Broeksmit közben az [origo]-nak azt mondta, hogy amennyiben a rendőrök nem tesznek valamit, ők mindenképpen bíróság elé viszik az esetet, mert "őrület, ami itt folyik". Az asszony azt mondta, nem érti, mért jött ide ismét provokálni a polgármester, hiszen két hét múlva választások vannak, és ő még csak nem is indul újra, így nincs is mit bizonyítania. "Talán személyes ügy, talán csak a hollandokkal van baja" - mondta az asszony.