Több mint 22 ezren hallgatják a hétvégén a fővárosban a dalai lámát

Vágólapra másolva!
Péntek délután megérkezett a Ferihegyi repülőtérre a dalai láma. Szombat-vasárnap kétnapos nyilvános tanítást tart, hétfőn pedig ellátogat a parlamentbe.
Vágólapra másolva!

Megérkezett a budapesti Ferihegyi repülőtérre péntek délután a dalai láma. A vallási vezető az Országgyűlés Magyar-Tibeti Baráti Társasága és a magyarországi tibeti buddhista szervezetek meghívására látogat az országba - közölték a szervezők az MTI-vel.

A XIV. dalai láma, Tendzin Gyaco hétvégi kétnapos nyilvános tanítására a Budapesti Papp László Sportarénában egy hónappal ezelőtt elkelt mind a 22 400 belépőjegy, szombatra és vasárnapra külön-külön 11 200. A kétnapos tanításra 73 országból vásároltak belépőt. Sokan érkeznek Oroszországból, Romániából, különösen sokan jönnek Erdélyből. A szervezők szerint az érdeklődők kilencven százaléka nem buddhista. (Élőben itt követheti ingyenesen az előadásokat.)

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A dalai láma szombat este veszi át Budapest díszpolgári címét Demszky Gábor főpolgármestertől a városházán. Az elismerő címet egyhangú döntéssel adományozta neki a főváros közgyűlése augusztus 26-án, a testület utolsó ülésén.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Hétfő délelőtt a dalai láma ellátogat a parlamentbe az Országgyűlés Magyar-Tibeti Baráti Társasága és a Lehet Más a Politika párt meghívására. Itt beszédet mond országgyűlési képviselők és más vendégek előtt a parlament felsőházi termében. Kedden hagyja el Magyarországot és a németországi Passauba utazik.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A dalai láma és a tibeti buddhista szerzetes állam székhelye Lhásza. Mao Ce-tung hatalomra kerülésekor Kínában a kommunista rendszer azonnal bejelentette igényét a tibeti papi államra. A Kínai Vörös Hadsereg alakulatai 1950-ben vonultak be Tibetbe és 1951-re teljesen ellenőrzésük alá vonták az országot. A velük együttműködő pancsen lámára bízták a helyi "autonómia" irányítását. A dalai láma a kínai hatalomátvétel idején Indiába menekült, azóta emigrációban él.