Az Állami Balettintézet korábbi épületének megmentéséért küzdő civilek szerint az ingatlant 1997-ben olyan cégnek adták el, amelyet azután jegyeztek be, hogy az önkormányzat kiválasztotta vevőnek.

Az Állami Balettintézetnek egykor otthont adó Andrássy úti épület megmentéséért küzdő civilek szerint 1997-ben egy még nem is létező cégnek adta el a palotát a VI. kerületi önkormányzat.

A Drechsler-palota előtt csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Mernyó Ferenc, a civilek képviselője azt mondta, a terézvárosi önkormányzatnál megtalálta a szocialista Kékesi Tibor, a vagyongazdálkodási bizottság akkori elnökének 1997. szeptember 29-i előterjesztését, amely azt indítványozta, hogy a Balettintézet épületét adják el az Andrássy 25. Ingatlanfejlesztő Kft-nek. Október 7-én a képviselő-testület meg is hozta az adásvételről szóló döntést.

A társaság alapító okirata október 1-jei keltezésű, a kft. bejegyzése pedig csak október 9-én történt meg a cégbíróságon - tanúsítják a civil szervezet vezetőjének birtokába jutott dokumentumok. Mernyó Ferenc szerint "a testületi döntés valószínűleg ott támadható meg a semmisség gyanújával, hogy az épületet olyan cégnek adták el, amely akkor még nem létezett jogilag".

Ráadásul az önkormányzat által felkért vagyonbecslő az épület értékét 540 millió forintban határozta meg lakottan - tehát a bérlők kiköltöztetésének költségeit az árba beleszámolva -, a palotát azonban nyilvános meghirdetés nélkül, 220 millióért kapta meg a kiválasztott vevő. "Látható, hogy az eladó nem törekedett a legjobb árra" - hívta fel a figyelmet a két összeg közötti különbségre.