A Pénzügyminisztérium irányította a sukorói üzletet Orbán megbízottja szerint

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztériumból irányították a sukorói telekcserét Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerint. Az ügyészség által is vizsgált ügylettel a biztos ismét Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi kormányfőket hozta összefüggésbe.
Vágólapra másolva!

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerint egyértelműen megállapítható, hogy a Pénzügyminisztériumból irányították a törvénytelen sukorói telekcserét. A fideszes országgyűlési képviselő szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: minden kétséget kizáróan kiderült, Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök tudott arról, hogy csak a jogszabályok megszegésével bonyolítható le az említett ügylet. A befektetők egyik fő kérése ugyanis az volt a kormányhoz, hogy a Velencei-tó partján lévő telket csere útján szerezzék meg, kizárva ezzel a nyilvános pályáztatást és a versenytársakat - tette hozzá.

Állításait Budai Gyula a Pénzügyminisztérium belső levelezésére, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) elektronikus iktatására, valamint Joav Blum, a Sukoróra tervezett kaszinóberuházás egyik befektetőjének jogi képviseletét ellátó Bárd Károly levelezésére alapozta, amelyeket elmondása alapján szeptember 8-án át is adtak az ügyészségnek. Budai szerint e dokumentumok alapján világosan látszik, hogy a telekcserére vonatkozó iratokat a Pénzügyminisztériumba adták be, és Tátrai Miklós, az MNV akkori vezérigazgatója később onnan kapta az erre vonatkozó utasításokat.

A politikus szerint ezt a szabálytalan eljárást egy kézzel írt, a sukorói telkek helyrajzi számát tartalmazó levél is bizonyítja, amelyet Árvai Csaba pénzügyminisztériumi főosztályvezető küldött Váry Andrásnak, az MNV igazgatójának. Budai Gyula szerint szintén a Pénzügyminisztérium irányító szerepét támasztja alá az a levél is, amelyet Bárd Károly címzett Tátrai Miklósnak. Joav Blum ügyvédjének levelezése megdönti továbbá Bajnai Gordon volt kormányfő azon állítását is, hogy ő semmiről se tudott volna, hiszen Bárd Károly levelében úgy fogalmaz, hogy Bajnai Gordon "már kezdettől fogva ismeri a projektet" és korábban is találkozott Ronald S. Lauder üzletemberrel - fejtette ki.

Matolcsy György gazdasági miniszter hétfőn a parlamentben közölte, hogy utasítást adott a King's City kaszinóváros kiemelt beruházási státusának visszavonására. A miniszter szerint a Velencei-tó körül kaszinó- és gyárváros sem lesz, szerinte olyan fejlesztésekre lehet számítani, amelyek - hasonlóan nyugat-európai példákhoz - a vízre, a tóra valami különlegességet építenek.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében. A nyomozás során Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnökök is tanúvallomást tettek. Az eljárás jelenlegi adatai szerint Császy Zsolt, az MNV akkori értékesítési igazgatója és Tátrai Miklós olyan szerződést hagyott jóvá, amelynek teljesülése esetén az államot 1 milliárd 327 millió forint vagyonvesztés éri.

Még augusztusban jelentették be, hogy Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő is beperli Budai Gyulát a sukorói telekcsere ügyében tett kijelentései miatt.