Évek óta ketyegő bombát robbantott a főpapokat vádoló férfi

Vágólapra másolva!
Évek óta hadakozik a pécsi egyházmegye vezetőivel az Egyházfórum című folyóirat főszerkesztője, aki pénteken azt állította, gazdasági és szexuális bűncselekmények miatt mentették fel az egyházmegye két magasrangú vezetőjét. A férfi csak közvetett bizonyítékokkal tudja alátámasztani súlyos állításait, amelyeket a pécsi egyházmegye tagad. A főszerkesztő azt mondta, tudja, hogy kijelentései miatt beperelhetik, de az "gátszakadást indítana el".
Vágólapra másolva!

Közvetett információkra alapozta a Vatikán pécsi vizsgálódásáról szóló kijelentéseit az Egyházfórum című folyóirat főszerkesztője, aki pénteki közleményében azt állította, hogy a pécsi katolikus egyházmegyében szexuális és gazdasági visszaélések történtek. Wildmann János az [origo]-nak azt mondta, nincs kézzelfogható bizonyítéka arról, hogy a Vatikán a pécsi püspökségen vizsgálódott, de több - általa megbízhatónak nevezett - forrásból hallott olyan információkat, amelyekből erre lehet következtetni, sőt egy magas rangú egyházi személy őt is megkereste az ügyben.

Wildmann pénteki közleményében arról írt, hogy felmentették a katolikus egyház pécsi egyházmegyéjének két vezető beosztású alkalmazottját, a gazdasági főigazgatót és a püspöki iroda vezetőjét. A főszerkesztő közölte azt is, hogy 2006-ban vizsgálatot kért a Vatikántól a gazdasági igazgató ellen, mert azt gyanította, hogy egyházon belüli szexuális visszaéléseket segített eltussolni. Wildmann közölte, hogy a férfi menesztése ennek a vizsgálatnak az első következménye lehet.

A főszerkesztő az [origo] kérésére nem volt hajlandó megnevezni, hogy milyen informátoroktól értesült az ügyről, mert - mint fogalmazott - azzal informátorai is bajba kerülhetnek. Állítása szerint egy általa megbízhatónak tartott katolikus főpap beszélt neki a folyamatban lévő vatikáni vizsgálatról, majd később egy számára is ismeretlen férfi közölte vele, hogy szeptemberre várható döntés az ügyben. "Most szeptember van, és menesztették a gazdasági főigazgatót. Nincs papír a kezemben arról, hogy volt ilyen vizsgálat, de ebből a három információból ezt a következtetést vontam le" - mondta.

Évek óta tartó harc

Wildmann évek óta küzd a pécsi egyházmegye vezetőivel. 2006-ban levelet küldött az egri érseknek, amelyben úgy fogalmazott, "kétes híre" van a pécsi egyházmegye vezetésének. Wildmann akkor azt írta, hogy Mayer Mihály, a pécsi egyházmegye vezetője "időzített bombán ül". Az egri érsek akkor nem válaszolt a levélre, majd miután a HVG is foglalkozott 2010 tavaszán a levélben foglaltakkal, az érsek közleményt adott ki. Ebben azt írta, Wildmann levelének "jóhiszeműségét és segítő szándékát" nem vonja kétségbe, de "vádaskodó, bizonyítékokat be nem mutató, pletykálkodó, először bizalmaskodóan fülbesúgó, majd a médiát a nyomásgyakorlás és hitelrontás eszközévé alacsonyító" írásnak nevezte.

Az érsek arra is felszólította Wildmannt, hogy forduljon a hatóságokhoz, amelyet válaszában azza utasított vissza Wildmann, hogy olyan ügyekről van szó, amelyekbe a világi hatóságokat az egyházi szabályok szerint nem szabad bevonni. "Ezen túlmenően még számos oka lehet annak, hogy valaki nem fordul a nyomozó hatóságokhoz. Lehet, hogy valaki csak információval rendelkezik bizonyos gyanús ügyekről, de nem ő az elszenvedő fél, és a bizonyítékok sem az ő birtokában vannak. Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy bizonyos cselekedetek a civil jog szerint nem, de az egyházi jog szerint büntetendő cselekedetek" - írta Wildmann.

"Gátszakadás lehet"

Wildmann János szerint a pécsi egyházmegyénél egy külföldön szolgáló magyar pap szexuális visszaéléseit titkolják. Wildmann az [origo]-nak azt mondta, hogy tudomása szerint egyházi körökben sokan ismerik az ügyet. Wildmann - aki az áprilisi országgyűlési választáson az LMP jelöltjeként indult Baranya megyében - az [origo]-nak azt mondta, hogy nem célja az egyház lejáratása. "Az én szerepem az, hogy megindítsam a folyamatot, hogy végre itthon is kivizsgálják az ügyet, és ne lehessen egy embert büntetlenül máshova áthelyezni, ha szexuális vagy gazdasági visszaéléseket követ el" - jelentette ki.

A főszerkesztő az [origo]-nak azt mondta, hogy mivel csak általa meg nem nevezett, de szerinte megbízható forrásból származó értesülései vannak az ügyről, és közvetlen bizonyítékai nincsenek, számolt azzal is, hogy rágalmazás miatt beperlik. Szerinte azonban egy ilyen per "gátszakadást okozna Pécsett".

A Wildmann János közleményében megfogalmazott vádakat pénteken tagadta a pécsi egyházmegyei hatóság, amely közleményében azt írta: nem folytat és nem is folytatott vizsgálatot a Szentszék a Pécsi Egyházmegye vezetése ellen. A közlemény szerint Mayer Mihály pécsi megyéspüspök az egyházmegyei vagyonkezelőt az egészségi állapota miatt mentette fel és nem menesztette. A nyilatkozat szerint a korábbi gazdasági vezető, aki 20 éven keresztül töltötte be hivatalát, kérelmezte a püspöknél, hogy a megromlott egészségi állapota miatt őt mentse fel a betöltött tisztsége további ellátása alól, amely kérelmet a püspök elfogadta. A püspök a vagyonkezelőt 2010. szeptember 30. napjával felmentette.

Wolf Gyula, az egyházmegye vagyonkezelője pénteken a Bama.hu című Baranya megyei híroldalnak azt mondta, a távozásáról szóló hír igaz, de egyáltalán nem úgy, ahogyan azt Wildmann János értelmezte. Wolf azt állította, háromnegyed éve maga kérte Mayer Mihályt, hogy mentse fel, mivel immáron húsz éve a poszton van, és megromlott az egészségi állapota.