A főbíró szerint veszélyben az igazságszolgáltatás függetlensége

Vágólapra másolva!
Baka András főbíró szerint veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét, hogy a 2006-os zavargásokat vizsgáló parlamenti bizottság korábban ügyészek, bírók felelősségéről is beszélt. Baka szerint a jogállami értékkel ellentétes, hogy a bizottság korábbi bírósági döntéseket megkérdőjelez.
Vágólapra másolva!

Nem fogadható el, ha parlamenti vizsgálóbizottság konkrét bírói döntéseket kíván felülvizsgálni és egyes bírákat felelősségre vonni, ez az igazságszolgáltatás függetlenségét csorbíthatja - mondta az MTI-nek Baka András főbíró.

Az Országgyűlés emberi jogi bizottságának jogsértéseket vizsgáló albizottsága főként a 2006 őszén első fokon, mintegy másfélszáz ember esetében elrendelt, majd másodfokon kilencven százalékban megszüntetett előzetes letartóztatások miatt bírálták az igazságszolgáltatást. A bizottság az ügyészek, bírók felelősségének vizsgálatát szorgalmazták, azzal, hogy ami akkor történt, több volt, mint hiba, akik pedig részt vettek benne, azoknak nincs helyük rendőrségen, ügyészségen, bíróságon.

Európában teljesen szokatlan módon az albizottság az ügyben eljáró bírót hívott be - mondta Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke. Hozzátette: igaz ugyan, hogy a vizsgálóbizottságok ülésén mindenki köteles részt venni, a kért tájékoztatást megadni, viszont minden bírót kötnek a rá vonatkozó szabályok, így például az, hogy konkrét ügyben nem adhat felvilágosítást.

Ha a vizsgálóbizottságok eljárását, a bizottságnak más hatalmi ághoz való viszonyát nem szabályozza törvény, akkor fennáll annak a veszélye, hogy tevékenysége túlterjeszkedik lehetséges kompetenciáján. A vizsgálóbizottságok tevékenysége a közérdekű problémák feltárásának és a politikai felelősség megállapításának nélkülözhetetlen színterei, ugyanakkor rendkívül rossz, a jogállami értékekkel ellentétes gyakorlat indulhat el, ha konkrét bírósági döntéseket egy másik hatalmi ág megkérdőjelez, felülvizsgál. Az Alkotmánybíróság több alkalommal is kimondta, hogy egyik hatalmi ág sem vonhatja el a másik jogosítványait - mondta a főbíró.

Baka szerint léteznek olyan eszközök, módszerek, amelyekkel az igazságszolgáltatás működése során elkövetett hibák, jogsértések hatékonyan feltárhatók. Ha egy parlamenti testület az igazságszolgáltatás tevékenységével kapcsolatban általános érvényű megállapításokat tesz, akkor azt a bírósági vezetőknek komolyan kell venniük. De mindenkor kizárólag az igazságszolgáltatáson belül folyhatnak le az egyes bírákat, bírósági ügyeket érintő vizsgálatok. Ellenkező esetben sérülnek a hatalmi ágak elválasztásának és a bírói függetlenségnek az európai értékei - fogalmazott Baka.