Átláthatóbb jogalkotást ígér januártól a kormány

Vágólapra másolva!
Úgy tenné átláthatóbbá a jogalkotást a kormány, hogy egy külön törvényben szabályoznák azt, hogy milyen egyeztetésekre van szükség az egyes törvények elkészítéséhez. Az erről szóló indítványt októberben tárgyalhatja a kormány.
Vágólapra másolva!

Januártól nyíltabbá, átláthatóbbá válhat a jogalkotás, a kormány szándéka, hogy a törvények megalkotását társadalmi konzultációk előzzék meg - mondta az MTI-nek Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Rétvári szerint a kormány ennek érdekében "formabontó" javaslatot terjeszt ősszel a parlament elé. Eddig a társadalmi egyeztetésről két bekezdés szólt a jogalkotási törvényben, most azonban erről külön jogszabályt alkotnak. A javaslatot együtt tárgyalják majd az új jogalkotási törvénnyel, amit december 31-i hatállyal semmisített meg az Alkotmánybíróság.

Az a cél, hogy a civil szervezetek, érdekképviseletek, egyházak és egyéb tömörülések tapasztalatai, javaslatai az eddigieknél jobban integrálódjanak a jogalkotásba - mondta az államtitkár. Közölte: a kormány kifejezett szándéka, hogy a törvények megalkotását társadalmi konzultációk sorozata előzze meg.

A tervek szerint minden, a kormány által beterjesztett törvényhez hozzá lehet majd szólni a közigazgatási egyeztetés időtartama alatt a szaktárcák honlapján. Ezzel párhuzamosan zajlanak a civil egyeztetések is - tette hozzá. Nagyobb léptékű változtatások esetén már a jogszabály koncepcióhoz is lehet véleményt küldeni, még a törvénytervezet szövegének megszületése előtt.

Emellett stratégiai partneri viszonyt alakítanának ki azokkal a szervezetekkel, kamarákkal, amelyek méretüknél, szakmai tevékenységüknél fogva a leghatékonyabban tudják segíteni a kormányzati munkát és a legjobban tudják képviselni az adott ágazatot. Erről az adott tárca vezetője kötne megállapodást a területén érintett szervezetekkel.

Rétvári elmondta: utánkövetésre is sor kerül majd, a jogszabályok hatályba lépése után egy bizonyos idő elteltével a kormány azokat, akik részt vettek a törvény vitájában felkéri, hogy a hatékonysággal, működéssel kapcsolatos tapasztalataikat osszák meg.

Az erről szóló indítványt októberben tárgyalhatja a kormány.