Nem tetszik az államtitkárnak a fővárosi könyvtár marxista névadója

Vágólapra másolva!
A kulturális államtitkár azt szeretné, ha a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár elbúcsúzna Szabó Ervin nevétől. A Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány azt közölte: a könyvtárhálózat nevének megváltoztatását kezdeményezik a választások után megalakuló új Fővárosi Közgyűlésnél.
Vágólapra másolva!

Vasárnap délelőtt a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány azt közölte: a Szabó Ervinről elnevezett fővárosi könyvtárhálózat nevének megváltoztatását kezdeményezik a választások után megalakuló új Fővárosi Közgyűlésnél. A szervezet szerint ugyanis méltatlan, hogy az egyik legfontosabb nemzeti intézmény "egy szélsőbalos kommunista ideológus" nevét viselje.

Szőcs Géza kulturális államtitkár az MTI megkeresésére azt mondta, szerinte sem kellene az intézménynek Szabó Ervin nevét viselnie. "A könyvtár búcsúzzon el Szabó Ervin nevétől!" - mondta Szőcs. "Tegye le ezt a nevet, és nem kell feltétlen más nevet felvennie, mint amelyet már viselt" - fogalmazott a kulturális államtitkár. Azt mondta, nem híve annak, hogy a közintézményeknek vagy utcáknak a nevét az éppen aktuális kormányzati szándékoknak megfelelően változtatgassák.

Szerinte szükséges lenne megvizsgálni Szabó Ervin életművét, azt, hogy létrehozott-e akkora értéket, ami indokolná ezt az "örökre szóló elismerést", vagy hogy vannak-e ahhoz hasonló érdemei, mint például Széchényi Ferencnek, akinek a nevét az országos könyvtár őrzi. Azt mondta, hogy ha úgy döntenek, új nevet adnának az intézménynek, akkor ő Hamvas Bélát javasolná.

Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje szerint ostobaság lenne a könyvtárat megfosztani jelenleg viselt nevétől. Az MSZP főpolgármester-jelöltje az MTI-nek azt mondta: ha az új Fővárosi Közgyűlés elé kerül majd egy ilyen javaslat, akkor azt a szocialisták biztosan nem fogják támogatni. Véleménye szerint Szabó Ervin nevével az elmúlt évtizedekben úgy forrt össze a kultúra, hogy a "legnagyobb ostobaság lenne Szabó Ervin nevétől megfosztani a könyvtárszakma presztízsét".

Az MSZP vasárnap késő délután közleményben tiltakozott a névváltoztatás ellen. A közlemény aláíró Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke szerint "a Fidesz-kormány meg akarja csonkítani a történelmet", "kiretusálva a baloldali személyiségeket". Lendvai szerint nem az a baj, ha történészek vitatkoznak Szabó Ervin ideológiai teljesítményéről, a baj az, ha a kormány tagja Szabó Ervin könyvtárosi-tudósi teljesítményét is kétségbe vonva hivatalos állásponttá emeli, hogy "baloldali ember nevét többé nem viselheti a fővárosi könyvtár". Lendvai közleményében azt írta, Szabó Ervin nem volt "szélsőséges kommunista", sokkal inkább "baloldali szindikalista", aki ellenezte az első világháborút, és akinek könyvtárigazgatói munkáját mindenki elismerte.

Nem tartja jó ötletnek az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatója sem a kezdeményezést. Monok István az azt mondta: veszélyesnek és több szempontból is aggályosnak tartaná, ha megváltoztatnák a könyvtár nevét. Mint mondta, egy intézmény nevének megváltoztatásával annak ismertségén "csorba esik". Tóth István történész-muzeológus, aki szerint nem túlzás azt állítani, hogy Szabó Ervin, akinek nevét a fővárosi könyvtár viseli, "egy szélsőbalos kommunista" ideológus volt.

Szabó Ervin 1877 és 1918 között élt anarcho-szindikalista társadalomtudós volt, aki könyvtárosként és könyvtárigazgatóként is dolgozott.