Közel másfél millió forintos kártérítésre kötelezte a bíróság Dávid Ibolya korábbi MDF-elnököt és pártját abban a kártérítési perben, amelyet Almássy Kornél korábbi képviselő indított jó hírnevének megsértése miatt. Az úgynevezett adatgyűjtési botrány perében hozott elsőfokú ítélet nem jogerős.

Első fokon pert nyert az MDF és a párt korábbi elnöke, Dávid Ibolya ellen Almássy Kornél korábbi MDF-es országgyűlési képviselő. Dávid Ibolyának és a pártnak a nem jogerős ítélet szerint 1,4 millió forint nem vagyoni kártérítést kell fizetnie a jó hírnévhez fűződő jog megsértése miatt - közölte Futó Barnabás, Almássy Kornél jogi képviselője hétfőn.

A per az után indult, hogy Dávid Ibolya az MDF-ben zajló tisztújítás idején, 2008. szeptember 12-én egy sajtótájékoztatón megvádolta Almássyt. A pártelnök felmutatott egy CD-t, amely hangfelvételt tartalmazott arról, hogy őt meg akarják figyeltetni, majd bűncselekmény elkövetésére és Almássy Kornél személyére utalt, és azt mondta: "méltatlan ember" egy demokratikus parlamentben az, aki ilyen eszközöket maga igénybe vesz vagy támogat.

2008-ban Almássy Kornél is elindult az MDF elnöki posztjáért Dávid Ibolyával szemben. Almássy Kornéllal kapcsolatban akkor a párt internetes oldalán is jelentek meg nyilatkozatok, illetve Dávid Ibolya a Népszabadságnak is beszélt ellenfeléről.

A Fővárosi Bíróság megállapította, hogy ezekkel a nyilatkozatokkal Dávid Ibolya és az MDF olyan hamis látszatot keltettek, hogy a pártelnöki poszt megszerzése érdekében Almássy megbízást adott Dávid Ibolyával kapcsolatos adatgyűjtésre. Ezek a kijelentések azonban alaptalanok voltak. A bíróság a kártérítés kiszabása mellett Dávid Ibolyát és a pártot eltiltotta a további jogsértéstől, az internetes oldalukon pedig a sajnálkozásukat kifejező közleményt kell elhelyezniük - mondta Futó Barnabás.

Az ügy alapjául szolgáló lehallgatási botránnyal összefüggésben több más személyiségi jogi per is tart még, amelyeket a botránnyal összefüggésbe hozott UD Zrt. indított.