Retorzióktól tartanak az állampolgárságról érdeklődő határon túliak

Vágólapra másolva!
Egy hónapja lépett életbe a kettős állampolgárságról szóló törvény, azóta több tízezren érdeklődtek róla a külképviseleteken, anyakönyvi hivatalokban, és a bevándorlási hivatalnál. A honosításra vonatkozó kérelmeket ugyanis januártól lehet benyújtani, sok romániai magyar ezért türelmetlen. A szlovákiai és ukrajnai magyarok közül többen aggódnak az esetleges retorziók miatt.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan érdeklődnek a határon túli magyarok a kettős állampolgárságról, Wetzel Tamás miniszteri biztos szerint többtízezres nagyságrendben kapnak kérdéseket az illetékes hivatalok a határon túl élő magyaroktól - közölte az [origo] kérdésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kommunikációs államtitkársága. Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény éppen egy hónapja lépett életbe, az állampolgárság megszerzésére irányuló kérelmeket viszont csak január 1-jétől lehet benyújtani.

A KIM szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy mely országokból érdeklődnek a legtöbben, erről ugyanis nem készült kimutatás. A kérdéseket sokszor csak telefonon teszik fel, vagy más ügyek intézése közben. Legalább kétezer helyen - anyakönyvi hivatalokban, külképviseleteken, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál - jelentkeztek az érdeklődők.

Szlovákiában rémhírek tarthatnak vissza sok embert

A kassai magyar konzulátuson eddig néhány tucatnyian jelentkeztek, akiknek annyira fontos a magyar állampolgárság, hogy ezért akár a szlovák elvesztését is vállalnák, a többség azonban óvatos - mondta az [origo]-nak Szerencsés János kassai főkonzul. Eddig még nem módosították azt a szlovák törvényt, amely alapján a magyar állampolgárságért folyamodók elveszíthetnék szlovák állampolgárságukat.

A főkonzul szerint sok rémhír is terjed - például, hogy aki magyar állampolgárságot szerez, elveszíti a munkáját vagy a nyugdíját -, ezért a náluk érdeklődők komolyan tartanak az esetleges retorzióktól. A konzulátuson - mondta Szerencsés - azt tanácsolják az érdeklődőknek, hogy januártól nyugodtan nyújtsák be a honosítási kérelmüket. Bíznak benne, hogy a jövő év elejéig módosítják, vagy hatályon kívül helyezik a kettős állampolgárságról szóló törvényre válaszul elfogadott szlovák "ellen-állampolgársági törvényt" - fogalmazott. Hozzátette, hogy ennek hatására várhatóan az érdeklődés is megnő majd, igaz, a "jelenlegi állás szerint is" több ezer, vagy tízezer kérelmezőre számítanak.

Sok ukrajnai magyar is aggódik az esetleges következmények miatt. Nagy Attila ungvári vezetőkonzul szerint elvileg az ukrán alkotmány alapján sem engedhető meg a kettős állampolgárság, igaz, nincs olyan jogszabály, ami ennek a megszegését büntetné. Ráadásul a becslések szerint Ukrajnában ma több tízezer orosz-ukrán, vagy román-ukrán kettős állampolgár él. Ennek hatására több érdeklődőnek vannak fenntartásai, a vezetőkonzul szerint főként az ukrán állami hivatalokban dolgozó magyarok körében. A konzulátus nem biztatja egyértelműen a kérelmek benyújtására az érdeklődőket, hanem hangsúlyozzák, hogy ennek a saját döntésükön kell múlnia. Az ukrajnai magyar szervezetek sem mernek tanácsot adni - tette hozzá Nagy Attila.

Ezzel együtt folyamatos az érdeklődés, Ungváron naponta több tucatnyian, az elmúlt egy hónapban körülbelül ezren érdeklődtek - mondta Nagy Attila. Annak ellenére, hogy az országban eddig elég jól kommunikálták, hogy kérelmeket csak január elsejétől lehet majd benyújtani - tette hozzá. Hasonlóan nagy az érdeklődés a Kárpátalján is, ahol tömbben élnek magyarok az ungvári területtel szemben. A beregszászi konzulátusról származó információink szerint napi szinten kérdezősködnek a magyarok a lehetőségekről, a jövő évben pedig tízezres nagyságrendű igénylőre számítanak.

"Adjuk meg Orbán Viktor telefonszámát"

Naponta öt-hat telefont kap a bukaresti magyar konzulátus is annak ellenére, hogy a városban és környékén az erdélyi, székelyföldi területekhez képest jóval kevesebb, mintegy 15 ezer magyar él. Drávucz Herbert konzul szerint az érdeklődők főleg arra kíváncsiak, hogy mikor lehet már benyújtani a kérelmeket. "Többen már most követelik rajtunk, hogy adjunk állampolgárságot. Volt, aki ránk förmedt, hogy azonnal adjuk meg Orbán Viktor telefonszámát" - mondta a konzul, aki szerint főként az időseknek lesz "lélektani, erkölcsi elégtétel", hogy magyar állampolgárságot kaphatnak.

A legtöbb igénylő Drávucz szerint a csíkszeredai konzulátuson jelenik majd meg. A csíkszeredai konzult nem sikerült elérnünk, de a konzulátus egyik munkatársa szerint naponta négy-öt telefont kapnak, és öt-hat ember tér be hozzájuk kérdezősködni. Romániában a megkérdezettek szerint nem aggódnak az esetleges retorziók miatt, az országban nem élezte ki az ellentéteket a magyar törvény elfogadása. A kolozsvári főkonzul nem akart nyilatkozni a kérdésről.

Korsós Tamás szabadkai főkonzul az [origo] érdeklődésére csak annyit mondott, arra számítanak, hogy a vajdasági magyarok közül már az első negyedévben több tízezren kérvényezik majd a magyar állampolgárságot. Ez csak becslés, de sokat elmond, hogy a magyar választói névjegyzékbe, a legutóbbi választás előtt 140 ezren iratkoztak fel - tette hozzá.

Gyurcsány ellene szavazott

Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény augusztus 20-án lépett életbe, a kérelmeket 2011. január 1-jétől lehet benyújtani. Az eljárással kapcsolatos tennivalókra a kormány - mint korábban Wetzel Tamás miniszteri biztos közölte - 2010-re 830 millió forintot különített el, és az első évben 250-400 ezer kérelmezővel számol. Arra számítanak, hogy a jövő évi nagy roham után radikálisan csökkeni fog a kérelmezők száma, és egy állandó éves szintre fog beállni.

A májusban elfogadott törvény alapján januártól azok is igényelhetnek magyar állampolgárságot, akiknek nincs bejelentett magyarországi lakóhelyük, ráadásul most már nem feltétel az alkotmányos alapismeretekből való vizsga sem. Viszont a kérvényezőnek valószínűsíthetően rendelkeznie kell magyar felmenőkkel, továbbá igazolnia kell magyar nyelvtudását, és honosítása nem veszélyeztetheti a magyar nemzetbiztonságot.

A törvény a Fidesz és a KDNP egyik fontos választási ígérete volt, és több előző kormánypárti politikus is régi adósságként beszélt róla. Az országgyűlés májusban 344 igen szavazattal fogadta el a javaslatot. Nemmel csupán három szocialista politikus, Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor szavazott. A szabály elfogadásakor azonnal külpolitikai bonyodalmakat okozott: Szlovákia saját állampolgársági törvényének módosításával elérte, hogy a magyar honosításukat kérvényezők veszítsék el szlovák állampolgárságukat.