A nemzet színésze lett Haumann Péter

Vágólapra másolva!
A nemzet színészének választották kedden Haumann Péter színművészt, aki mostantól ezért havi 500 ezer forintos juttatást kap. Haumann a nyáron elhunyt Kállai Ferenc helyét kapta meg a nemzet színészeinek 12 fős társaságában.
Vágólapra másolva!

Haumann Pétert választották a Nemzet Színészének a nyáron elhunyt Kállai Ferenc helyére, így ismét teljes létszámú, 12 tagú a Nemzet Színészeiből álló testület - közölte a Nemzeti Színház, ahol hagyományosan helyet adtak a választásnak. A döntést kedden délután 50 perces zárt tanácskozás után hozta meg a másik tizenegy művész. A hírt a színház főigazgatója, Alföldi Róbert telefonon közölte Haumann Péterrel.

Haumann Péter színművész 69 éves, a főiskola elvégzése után játszott egyebek mellett a debreceni Csokonai Színházban, a pécsi Nemzeti Színházban, a József Attila Színházban, a Madách Színházban, a Nemzeti Színházban, jelenleg a Katona József Színház tagja. Kossuth-díjas, örökös tagja a Halhatatlanok Társulatának, számos kitüntetésének egyike a tavalyi Prima Primissima-díj. Egyik legismertebb televíziós alakítását az Indul a bakterházban nyújtotta, de sokan ismerhetik hangját a Macskafogóból, amelyben Safranek figuráját szinkronizálta.

"Van bennem egy adag zavar, mert annyi mindenre gondolok: a ályatársakra, az idősödő koromra" - nyilatkozta megválasztása után Haumann Péter. Mint mondta, ahhoz, hogy "ilyen helyzetbe" kerüljön, Kállai Ferencnek sajnos el kellett mennie; elsőnek ezt gondolta végig a hír hallatán.

"Felmerül az emberben: itt a pózna vége, tovább mászni nem lehet? Dehogynem, eddig is a semmit másztuk meg, mi, színészek, ezt csinálni kell. Ha már ilyen szerencsés helyzetbe kerültem, ezt illik utólag is igazolni" - fogalmazott a jövőt latolgatva a színművész. Megjegyezte: ha visszatekint arra a 47 évre, amióta papírja van arról, hogy gyakorolhatja a mesterségét, "azt hiszem, az esetek nagyobbik részében tisztességen dolgoztam".

A Nemzet Színésze, illetve a Nemzet Színésznője címet azok kaphatják, akik fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtottak; betöltötték a 62. életévüket; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltöttek. A címet, amely a színészek élete végéig szól, legfeljebb 12-en viselhetik, és havonta 500 ezer forint juttatásban részesülnek érte. Ha a cím viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot.

A Nemzet Színésze cím jelenlegi birtokosai: Avar István, Berek Kati, Bodrogi Gyula, Garas Dezső, Király Levente, Komlós Juci, Máthé Erzsi, Psota Irén, Szabó Gyula, Tordy Géza, Törőcsik Mari és keddtől Haumann Péter. Kedden a Nemzeti Színházban gyűlt össze a művészek nagyobb része, a többiek telefonon adták le szavazatukat.