A romák helyzetének javítását várja Magyarországtól az Európa Tanács

Vágólapra másolva!
Bár jó eredményeket ért el Magyarország az elmúlt években a kisebbségek védelmében, további erőfeszítéseket vár az országtól az Európa Tanács. A testület szerint parlamenti képviseletet kellene kapjanak a nemzeti kisebbségek, és felül kellene vizsgálni a rasszista beszéd és a gyűlöletbeszéd jogi szankcióit is.
Vágólapra másolva!

Magyarország jelentős erőfeszítéseket tett az elmúlt években a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogi védelmének javítása érdekében, ám a pozitív fejlemények ellenére a romákat diszkrimináció éri, és rasszista motivációjú cselekményeket követnek el velük szemben - olvasható a strasbourgi székhelyű Európa Tanács szerdán közzétett jelentésében.

A dokumentum méltatja, hogy Magyarországon kiterjesztették az antidiszkriminációs jogalkotást, és az Egyenlő Bánásmód Hatóság szankciókkal élt a nemzeti kisebbségekhez tartozókkal szembeni diszkrimináció miatt. A romákat illetően azonban szóvá teszi a jelentés, hogy ismertté váltak rendőrök részéről megnyilvánuló, nem megfelelő bánásmódról tanúskodó esetek is.

"Tekintettel a magyar társadalom nagy részében növekvő intoleranciára, a (strasbourgi jelentéstevő) Bizottság felszólítja a hatóságokat, hogy tevékenyen lépjenek fel a kultúrák közötti párbeszéd érdekében, és küzdjenek az intolerancia minden formája ellen, beleértve a médiát és a politikai közbeszédet is" - olvasható a jelentésben. Az Európa Tanács azt ajánlja, hogy vizsgálják felül a rasszista beszéd, illetve gyűlöletbeszéd jogi szankcióit, a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartása mellett.

A jelentés megállapítja, hogy a magyar hatóságok ambiciózus cselekvési tervet indítottak el a romák lakhatásának, foglalkoztatási helyzetének, oktatásának és egészségügyi ellátásának javítása érdekében, de a tanács szerint több erőfeszítésre van szükség, elsősorban az oktatás területén. Az Európa Tanács úgy látja: bár fejlett kisebbségi képviseleti rendszer működik Magyarországon, sürgősen meg kellene teremteni annak az intézményi kereteit, hogy a nemzeti kisebbségek megfelelő képviseletet kapjanak a magyar parlamentben is.