Hűtlen kezelést gyanít a Fidesz a bodajki kastély eladása mögött

Vágólapra másolva!
Áron alul adta el a bodajki önkormányzat 2007-ben a a Hochburg-Lamberg kastélyt a Fidesz szerint, ezért hűtlen kezelés miatt feljelentést tettek.
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Fidesz bodajki szervezete, mivel álláspontjuk szerint feltűnő mértékben áron alul értékesítette az önkormányzat 2007-ben a település műemlék kastélyát és a hozzátartozó ingatlanokat - mondta Varga Ferenc, a Fidesz helyi polgármesterjelöltje szerdán sajtótájékoztatón Székesfehérváron.

Varga az előzményekről elmondta, hogy a Hochburg-Lamberg kastély épületét és a hozzátartozó, az adásvételi szerződésben további négy helyrajzi számon megjelölt ingatlant annak idején településfejlesztési célokra szerezte meg az önkormányzat a kincstári vagyonkezelőtől. Hasznosítására több elképzelés is volt, középiskolai kollégiumként, illetve befektető bevonásával turisztikai célokra való hasznosítása is felmerült - állította Varga.

Az önkormányzat azonban az értékesítése mellett döntött, s nettó 125 millió forintért eladta a kastélyt és a többi négy ingatlant. A 651 négyzetméter alapterületű műemlék kastélyt 39 millió forintért, a hozzátartozó, több mint 58 ezer négyzetméternyi védett műemléki környezetben levő parkot 61 millió forintért, a kivett sporttelepet 7,5 millióért, a már nem használt óvodát 10,3 millió forintért értékesítette, majd az adásvétel után nem sokkal hozzájárult a további eladáshoz is. A vételár fele után - tekintettel arra, hogy a kastélypark értékesítése áfamentes - áfát sem fizetett az önkormányzat - tette hozzá a Fidesz bodajki polgármesterjelöltje.

A gyanúra a vételár és a tulajdoni lap bejegyzései közötti feltűnő aránytalanság ad alapot - mondta. Az APEH ugyanis 95 millió 551 ezer forint végrehajtási jogot, a Raiffeisen Bank Zrt. pedig 2 milliárd 40 millió forint egyetemleges keretbiztosítéki jelzálogot jegyzett be az ingatlanra. Varga Ferenc tájékoztatása szerint nem történt meg az eladott ingatlanok hasznosítása, s az utóbbi évben rohamosan romlik a kastély állaga, de néhány napja állagmegóvás címén megkezdték a tetőzet javítását.