Tömegesen bírságolták a bringásokat a Critical Masson

Vágólapra másolva!
Tömegesen bírságolták meg a Critical Mass kerékpáros felvonulás résztvevőit a rendőrök szerda este Budapesten - közölték az esemény után a szervezők, akik szerint a rendőrök minden lehetséges hiányosságba belekötöttek az igazoltatások során. A Nagykörúton este mintegy 10 ezer kerékpáros vonult fel a kerékpáros közlekedést népszerűsítve, és bár a szervezők kérték, hogy mindenki ügyeljen a KRESZ betartására, rengetegen kaptak tízezres büntetéseket.
Vágólapra másolva!

Minden alkalmat megragadott a rendőrség, hogy megbírságolja a szerdai Critical Mass kerékpáros felvonulás résztvevőit - közölték a szervezők a az eseményt lezáró közös bringaemelés után. "Legalább tíz kereszteződésben folyamatosan bírságoltak. Több olyan eset is volt, hogy egy elől-hátul kivilágított kerékpárost azért bírságoltak meg 15 ezer forintra, mert nem volt küllőprizmája" - mondta Kürti Gábor, az egyik főszervező. Szerinte a láthatósági mellények hiánya miatt is többször büntettek a rendőrök.

László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke a felvonulás után közölte, hogy a szocialista idők rendőrségi technikájára emlékeztette a rendvédelmi erők eljárása. Mint mondta, nagyon sajnálja, hogy az évek óta tartó jó együttműködés a rendőrség és a szervezők között most csorbát szenvedett. Elismerte ugyanakkor, hogy jogilag természetesen nem kifogásolható a rendőrök eljárása.

A Critical Mass kerékpáros felvonulás szerda este fél hétkor kezdődött a budapesti Nagykörúton, ezúttal rögzített kezdőpont nélkül. A vonulás során a kerékpárosok - a KRESZ betartásával - bármilyen útvonalon megközelíthették a Nagykörutat, ahol a felvonulás a Jászai Mari tér és a Petőfi híd budai hídfője között folyt két irányban. A felvonulás este 8 után körül ért véget az Erzsébet téren a már hagyományos közös bringaemeléssel.

Az Európai Mobilitási Hét utolsó napján, az Európai Autómentes Napon tartott demonstráció fő célja a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítése volt. A szervezők hangsúlyozták, a legfőbb cél az, hogy a felvonulást követő munkanapon minél többen válasszák a kerékpárt közlekedési eszközül.

Nem az autósok ellen

Az MTI helyszíni tudósítója szerint a felvonulás jó hangulatban zajlott, az autósok türelemmel viselték a szélső sávok lefoglalását, dudaszót alig lehetett hallani a körúton.

A kerékpárosok a Nagykörúton együtt közlekednek az autósokkal, a főbb csomópontokban zöld pólós rendezők segítették a gyalogosok és a tömegközlekedési eszközök áthaladását. A szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy a körúton csak a szélső sávokat használják, a járdán és a villamossíneken ne tekerjenek, és nagyon figyeljenek a KRESZ betartására. Nyomatékosan kérték azt is, hogy a bringások semmilyen politikai párt vagy mozgalom jelképét ne hozzák magukkal, és ne fogyasszanak alkoholt sem a felvonulás előtt, sem aközben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hidegen hagyta a járókelőket a felvonulás - galériáért kattintson a képre!

A szervezők azt is kérték, hogy a felvonulás során mindenki szigorúan kerülje az autósokkal való összetűzés. Ez a demonstráció nem az autóvezetők ellen szerveződik, hanem az élhető városért, amihez épp az ő együttműködésükre van leginkább szükség - fogalmaznak a www.criticalmass.hu honlapon.

2004 óta évente kétszer - áprilisban, a Föld napján és szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon - megrendezett megmozdulás célja a kerékpározás népszerűsítése mellett a döntéshozókra való nyomásgyakorlás annak érdekében, hogy felgyorsuljon a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése. Idén Budapest mellett számos vidéki városban is szerveznek kerékpáros felvonulást az Európai Autómentes Napon, így például Baján, Debrecenben, Egerben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Sopronban, Szegeden, Székesfehérváron, Szentesen, Szolnokon és Szombathelyen.