Gyurcsány tudott a sukorói törvénysértésről Orbán megbízottja szerint

Vágólapra másolva!
Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerint 2009 elején tudatosan sértett törvényt a Gyurcsány-kormány, mert tudták, hogy nem lehet kiemelt beruházásnak minősíteni a sukorói kaszinóberuházást. Budai Gyula szerint erre egy pénzügyminisztériumi felkészítő anyag a bizonyíték.
Vágólapra másolva!

A Gyurcsány-kormány utolsó ülésén 2009 tavaszán tudatosan séretettek törvényt azzal, hogy a szükséges jogalapok hiányában minősítették nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásnak a sukorói kaszinóberuházást - jelentette ki szerdán Budapesten Budai Gyula miniszterelnöki megbízott.

A politikus bemutatott egy, az utolsó kormányülésre készült felkészítő anyagot - amelyet a Pénzügyminisztérium egyik osztályvezetője készített -, amelyben a kiemelt beruházásról szóló döntés elhalasztását javasolják, mivel a befektetőknek nem volt meg az ehhez szükséges koncessziós joguk. A Gyurcsány-kormány azonban ennek ellenére 2009 április 8-i ülésén kiemelt beruházássá nyilvánította a beruházást egy kormányrendelettel.

Budai Gyula szerint a vonatkozó törvények előírják, hogy koncessziós jog hiányában nem minősíthető kiemelt beruházássá egy projekt, illetve, hogy a koncessziós szerződést végül 2009 októberében írta alá Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter a befektetőkkel. A miniszterelnöki megbízott szerint tehát nem igaz, hogy Gyurcsány Ferenc, vagy Veres János nem tudott a beruházásról, mint ahogyan azt korábban állították, ráadásul szándékosan követtek el hivatali visszaélést.

Budai azt is elmondta, hogy a jogszerűtlen átminősítés hatására a megítélt 2,6 milliárdos állami támogatásról is jogszerűtlenül döntött a kormány, ráadásul az ITDH levelezéséből az is kiderül, hogy a befektetők nem 2,6, hanem összesen 50 milliárd állami támogatást kértek a beuházáshoz a kormánytól.