Előzetesből házi őrizetbe került Hagyó tanácsadója

Vágólapra másolva!
A Pesti Központi Kerületi Bíróság megszűntette H. Éva, Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes tanácsadójának előzetes letartóztatását, és elrendelte házi őrizetbe vételét, mert együttműködő volt a magatartása a bíróság szerint. A rendőrség szerint H. Éva összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat vett fel a BKV-tól úgy, hogy azért ténylegesen nem végzett munkát.
Vágólapra másolva!

Megszűntette H. Éva előzetes letartóztatását, és házi őrizetbe vételét rendelte el a Pesti Központi Kerületi Bíróság - olvasható a Fővárosi Bíróság szerdai közleményében. Hagyó Miklós volt szocialista tanácsadója, H. Éva és társai ellen bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt nyomoznak a hatóságok. A bíróság szerint H. Éva házi őrizete legfeljebb október 22-ig tart.

A közlemény szerint az előzetes letartóztatás megszűntetését a Központi Nyomozó Főügyészség indítványozta. A bíróság szerint a nyomozáskor mutatott együttműködő magatartása és gyanúsított egészségi állapota miatt szüntették meg H. Éva előzetes letartóztatását.

H. Évát májusban vette őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Hagyó Miklóssal és L. Ottóval, Hagyó kommunikációval foglalkozó munkatársával együtt. A rendőrség szerint H. Éva 2008 februárja és 2009 szeptembere között összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat vett fel a BKV-tól úgy, hogy azért ténylegesen nem végzett munkát. Végül Kocsis István BKV-vezérigazgató menesztette.

Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában - amelyben a Hagyónak Nokia-dobozban állítólag átadott 15 millió forintról is beszélt - úgy írta le, mint azt a személyt, aki a BKV-nál a politikus érdekeit menedzselte, Balogh szerint minden apró szervezeti és személyi döntésről egyeztetnie kellett vele, és sokszor a nevében osztott utasításokat neki. H. Éva korábban tagadta, hogy csupán látszatmunkát végzett volna a BKV-nál, és boszorkányüldözésnek nevezte az ellene felhozottakat.

A H. Éva elleni májusi gyanúsítás arról szólt, hogy Hagyó tanácsadója kihasználva pozícióját rábírta a BKV vezetőit, hogy "szükségtelen és indokolatlan" szerződéseket kössenek. Ilyen volt például egy kft.-vel kötött szerződés a "BKV kismamabérlet" című promóciós film elkészítésére, melynek értéke mintegy 10 millió forint volt. A BKV soron kívül kifizette a pénzt, holott a kisfilm meg sem született. Egy másik esetben H. Éva elintézte, hogy egy Mikulás napi rendezvény szerződése létrejöjjön 11 millió forint értékben. Ezt is soron kívül fizette ki a BKV, pedig nem történt teljesítésigazolás.